ua en ru

Мовне питання необхідно перестати робити темою для політичних спекуляцій, - Медведчук

Мовне питання необхідно перестати робити темою для політичних спекуляцій. Таку думку висловив лідер громадського руху "Український вибір" Віктор Медведчук.

"Мовне питання в Україні все ще не має раціонального вирішення. Втім, противники цивілізованого розв'язання часто прикриваються напускною розсудливістю. "Мовне питання - це дурниця, є більш важливі проблеми, люди і так говорять як їм зручно, а закони про мову їм не потрібні", - говорять зазвичай такі "розсудливі" громадяни.
Такий погляд типовий для тих, хто розглядає мовну проблему, в першу чергу, як проблему політичну. Дійсно, завдяки багаторічним зусиллям різних партій тема мови стала інструментом політики. І інструментом нерідко дуже ефективним, інакше про нього просто забули б. Природно, що всі сторони в цій боротьбі зацікавлені в утриманні status quo. Однак зовсім не з метою збереження миру в суспільстві, а з наміром і далі використовувати тему мови для отримання політичних дивідендів. Скільки вже списів поламали, а все кортить. Право громадян вчитися і говорити рідною мовою - ніщо в порівнянні з політичним рейтингом тих, хто навіть розкол суспільства використовує як інструмент на шляху до влади", - заявив Медведчук.

Він підкреслив, що як юрист і громадянин розглядає прийняття справедливого закону про мову, в першу чергу, в якості інструменту реалізації прав громадян.

"Продумане врегулювання у цій сфері має служити підвищенню комфорту життя в країні, а не політичним успіхам тієї чи іншої сили. У цьому сенсі початком вирішення проблеми був прийнятий минулого року закон про регіональні мови. Першим результатом стало те, що в цьому році 20% випускників шкіл скористались своїм правом і вибрали для зовнішнього незалежного оцінювання зручний їм мову. Природно, що з кожним роком ця кількість буде зростати, поки не стане відповідати кількості учнів, для яких рідним і звичним є російська мова (і не тільки українською). А таких, згідно з дослідженням соціологів серед випускників шкіл, у нашому суспільстві майже 50%. До речі, ті ж соціологи наводять дані, що три чверті громадян України вважають, що російська мова має стати державним або мати статус регіональної", - зазначив політик.

На його думку, ставлення до мовного питання проводить ще одну межу між народом і політичною "елітою".
"Наші громадяни налаштовані куди більш толерантно до культурних відмінностей всередині країни. Наведу ще кілька цифр. Згідно з результатами дослідження того ж Київського міжнародного інституту соціології, проведеного влітку 2012 року, 36% опитаних вважають, що дітям російськомовних українців повинна бути надана можливість отримувати шкільну освіту російською по всій території України. Ще 45% вважають, що таке право має бути надане у тих областях, де російська є рідною для більшості мешканців. Думка наших політиків про те, що громадяни поки не гідні отримати свободу у виборі мови, поділяє лише 14% респондентів. Це тим більше дивно, що вони, затяті шанувальники європейських принципів, геть забули, що саме двомовність є одним з головних принципів європейської демократії. Наша влада і опозиція, які хизуються своєю прихильністю цим принципам, чомусь відкидають право кожної людини використовувати рідну мову, що в їх жаданої Європі вважається нормою.

Зараз на шляху приведення законодавчої бази у відповідність з думкою громадян у мовному питанні стоять лише вузькополітичні інтереси парламентських партій. Впевнений, що для "Українського вибору" це не стане непереборною перешкодою, тому що ми спираємося виключно на волю більшості громадян. Тих громадян, які можуть і повинні відібрати у політичних спекулянтів "мова". Раз і назавжди", - резюмував лідер "Українського вибору".