ua en ru

Яценюк звернувся до ЄС та США щодо реалізації реверсних поставок газу до України

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк звернувся до Європейського союзу та США щодо реалізації реверсних поставок газу в країну.

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк (на фото) звернувся до Європейського союзу та США щодо реалізації реверсних поставок газу до країни. Про це він заявив на засіданні уряду, передає кореспондент РБК-Україна.

"Я звернувся до наших європейських партнерів і наших американських партнерів з декількома питаннями. Перше - щодо забезпечення реверсних поставок газу на територію України... Ми очікуємо рішення наших європейських партнерів, у тому числі і словацького оператора, який має всі необхідні технічні можливості для здійснення реверсних поставок. І сподіваюся, що (оператор) не буде звертати увагу на той тиск, який на нього чинять, щоб ці поставки не здійснилися", - заявив Яценюк.

Він нагадав, що, за різними оцінками, Україна може технологічно отримувати до 20 млрд куб. м на рік зі Словаччини, Польщі та Угорщини. За розрахунками офіційного Києва, ціна на такий газ буде на 100-150 дол. менше, ніж із Росії.

Напередодні Яценюк в інтерв'ю Reuters заявив, що вартість газу із Європи для України може скласти 350 дол. за тис. куб. м. Подібні прогнози - про більш дешевий, на 150 дол. за тис. куб. м, газ із Європи - прем'єр озвучував і раніше, наприкінці березня.

Нагадаємо, для початку реекспорту газу зі Словаччини необхідні додаткові обстеження, зауважив учора Яценюк. Напередодні міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Продан заявив, що Словаччина практично не вирішує питання реверсних поставок газу до України.

Як зазначав Продан, Словаччина не хоче допускати на свою територію українських представників і пропонує Україні будувати новий трубопровід, на що знадобиться близько 14 місяців і 20 млн євро вкладень.

На початку квітня глава Міненерговугілля повідомив про те, що офіційний Київ отримав підтвердження від Польщі та Угорщини про можливість реверсу газу в Україну в обсязі близько 20 млн куб. м газу на добу.

Раніше, на початку березня, Продан називав варіанти поставки газу із Європи. "Ми маємо контракт з компанією RWE на постачання 5 млрд куб. газу", - сказав він. За словами міністра, Україна також має можливість отримати близько 10 млрд куб. м зі Словаччини. Продан зазначив, що "ми зможемо використовувати схему віртуального реверсу - тобто заміщення".

Зазначимо, 8 квітня українська делегація у складі міністра енергетики та вугільної промисловості Юрія Продана і голови правління "Нафтогазу" Андрія Коболєва відвідає Брюссель для переговорів з енергетичних проблем. Серед питань, які обговорюватимуться з європейськими партнерами, - диверсифікація поставок, реверсні поставки газу до України, а також модернізація і спільна експлуатація ГТС.

"Чекаємо відповіді від наших партнерів - конкретної і відповідальної. Україна є учасником Енергетичної хартії, нам треба імплементувати Третій енергетичний пакет. Є всі умови та можливості, щоб кардинально змінити, лібералізувати і європеїзувати ринок поставок природного газу в цілому у Європі. І це повинно розпочатися з України , - звернувся до Продана на засіданні Кабміну Яценюк.

За різними оцінками газотрейдерів, Україна може технологічно отримувати до 20 млрд куб. м. газу на рік по реверсних поставках зі Словаччини, Польщі та Угорщини.