ua en ru

Яценюк готовий відмовитися від економічних посад в новому Кабміні

Арсеній Яценюк і "Народний фронт" претендує в новому уряді на три посади: прем'єр-міністра, міністра внутрішніх справ та міністра юстиції. Про це стало відомо з "Рекомендацій до коментування переговорного процесу щодо створення парламентської коаліції", які раніше були розіслані всім новообраним депутатам від "Народного фронту".

Зокрема, як йдеться в рекомендаціях, ці три крісла необхідні політичній силі для того, щоб члени "Народного фронту" могли реалізувати започатковані ними реформи, а також заради дотримання принципів політичного балансу. Інші міністерства, на думку авторів рекомендацій, повинні очолити представники інших фракцій коаліції і технократи-міністри.

Крім того, в "Народному фронті" вважають, що Олександр Турчинов був найкращим і найбільш ефективним головою Верховної Ради, тому пропонують залишити його на цій посаді.

Також наголошується, що Яценюк готовий відмовитися від економічних посад в уряді, але планує зберегти за "Народним фронтом" МВС та його нинішнього главу Арсена Авакова.

Як відомо, 21 листопада представники п'яти політичних сил: "Блоку Петра Порошенко", "Народного фронту", "Самопомочи", Радикальної партії Ляшка та "Батьківщини" підписали проект тексту коаліційної угоди.

Яценюк дав парламентської коаліції десятиденний термін для формування нового уряду. У той же час, на думку Президента Петра Порошенка, уряд має бути сформований у шестиденний термін. Крім того, Порошенко заявив, що вважає за доцільне зберегти на посаді прем'єр-міністра Арсенія Яценюка, підкресливши, що інший склад Кабміну повинен бути повністю оновлено.

Повний текст Рекомендацій до коментування переговорного процесу щодо створення парламентської коаліції"

1. "Народний фронт" виступає за те, щоб формування коаліції і уряду відбувалося максимально публічно, оскільки це є базовий принцип демократії: підзвітність політиків виборцям. Оприлюднені прем'єр-міністром пропозиції тиждень тому були представлені Президентові України як почесному голові Блоку Порошенко.

2. Позиція "Народного фронту" щодо формування коаліції: принцип розділеної відповідальності. Яценюк запропонував всім фракціям делегувати уряду професійних і компетентних людей і взяти спільну відповідальність за реалізацію коаліційної угоди.

3. "Народний фронт" претендує лише на три крісла в новому уряді - прем'єр-міністра, міністра внутрішніх справ і міністра юстиції, щоб члени НФ могли реалізувати започатковані ними реформи і були дотримані принципи політичного балансу. Інші міністерства повинні очолити представники інших фракцій коаліції і технократи-міністри.

4. Позиція "Народного фронту" з посади спікера: Олександр Турчинов був найкращим і найбільш ефективним головою Верховної Ради, зумівши швидко налагодити роботу парламенту і забезпечити прийняття необхідних рішень. Враховуючи критичну нестачу часу в нинішніх умовах, логічним рішенням було б залишити його на посаді.

5. У будь-якому випадку "Народний фронт" виключає будь-які конфронтації з проєвропейськими фракціями в парламенті в ході створення коаліції. У нас один ворог - це Російська Федерація. І якщо уряд не буде створено у відповідності з пропозиціями Яценюка, "Народний фронт" підтримає інший формат уряду, запропонований нашими партнерами. У цих умовах ми зробимо все можливе, щоб спільно працювати на країну".