ua en ru

Євромайдан: круглий стіл онлайн

Євромайдан: круглий стіл онлайн. В Києві у Палаці "Україна" проходить круглий стіл з питань подолання кризи в Україні, передає кореспондент РБК-Україна.

Євромайдан: круглий стіл онлайн. В Києві у Палаці "Україна" проходить круглий стіл з питань подолання кризи в Україні, передає кореспондент РБК-Україна.

Фотогалерея: "Об'єднаймо Україну" - хроніки загальнонаціонального круглого столу

Лідер партії "Удар" Віталій Кличко після завершення загальнонаціонального круглого столу заявив, що сьогоднішній круглий стіл не дав ніяких позитивних результатів, крім надії на те, що силові сценарії щодо мирних громадян, які вийшли на демонстрації в Україні, вживатися не будуть. Він підкреслив, що народне віче, заплановане на неділю, 15 грудня, на 12:00 не скасовується.

Екс-Президент Леонід Кучма заявив, що Україна, за великим рахунком, банкрот. При цьому він переконаний, що ніякої угоди з МС не буде.

Президент Віктор Янукович закликає опозицію шукати шляхи вирішення політичної кризи у Верховній Раді. "Давайте ми разом в залі Верховної Ради розглянемо це питання", - запропонував Президент.

Президент Віктор Янукович вважає, що в нинішньому вигляді підписувати угоду про асоціацію України з Європейським Союзом неможливо."В такому вигляді, як підготовлено угоду... її підписувати неможливо", - підкреслив Президент. За його словами, зараз там дуже багато "вузьких місць", з якими ще слід розібратися.

Голова Верховної Ради України Володимир Рибак упевнений, що українські політики повинні прийняти таке рішення, яке дозволить учасникам Евромайдана в Києві повернутися в свої будинки та бути впевненими в тому, що силового протистояння не буде і що до їхніх вимог прислухаються. "Я думаю, що у нас є можливості, нам необхідно визначити першочергові питання, які нам потрібно вирішити в першу чергу, щоб люди не мерзли і щоб ми визначили питання, вирішили їх і відправили людей додому, в тепло", - заявив Рибак.

Патріарх УПЦ КП Філарет заявив: "Для чого ви говорили, що ми вступаємо в Євросоюз, навіщо святкувати Хрещення Русі, навіщо налаштували народ, а потім обдурили? Як можна на неправді будувати державу? І будувати благополуччя? Благополуччя будується на духовній основі, а не матеріальній. Якщо ми хочемо миру, то треба робити все для світу. Якщо ми хочемо любові, то треба любити не на словах, а на ділі. Пам'ятаєте гасло "Любите Україну!"? Україну треба любити всім серцем, всією своєю істотою. А ми справами показуємо, що ми Україну не любимо, ми любимо себе в Україні, а не Україну. Тому там, де неправда, там Бога немає. І неправда приречена на поразку... Треба відмовиться від звинувачення одни одного і шукати шляхи для примирення. По-перше. Заради чтого зібрався Майдан? Чого вийшли студенти? Вони вийшли продемонструвтаи, что Україна хоче приєднатися до Європи. Обіцяли, що Україна піде в Європу, треба виконувати ці обіцянку. Не будете виконувати, довіри не буде. Тому для того, щоб Майдан розійшовся, трера гарантія, що Україна буде в Європі. Це по-перше. Але це не все. Силою Майдан не розгониш. Наступного разу Майдан збереться, в наступний раз ще в більшій кількості. А якщо Україна підпише угоууд про вступ в МС, то збереться людей ще більше.Тому по-перше, це гарантія того, що Україна піде в ЄС, друге - це гарантія незастосування сили".

Голову Союзу письменників України Віктор Баранов заявив, що громадськість наполягає на негайному підписанні політичної частини угоди про асоціацію з ЄС, щоб уникнути громадянської війни в Україні.

В ході круглого столу, лідер партії "Удар" Віталій Кличко в ході круглого столу попередив Януковича про негативні наслідки силового варіанту припинення протестів. Він також зазначив, що в сьогоднішній ситуації люди просять задовольнити їхні вимоги, а саме: звільнення тих, хто був незаконно затриманий і покарання тих, хто несе відповідальність за побиття мирних гражан. А також відставки уряду, який, за словами Кличка, призвело Україну економічного криза. Кличко також додав, що виходом із сьогоднішньої ситуації може бути тільки повне перезавантаження влади.

За інформацією лідера ВО "Свобода" Олега Тягнибока, спецпідрозділи правоохоронних органів, як один з варіантів розправи з Евромайданом готують вибух природного газу. Також Тягнибок повідомив, що за його інформацією сьогодні відкрито кримінальну справу проти керівництва опозиційних парламентських фракцій.

Євромайдан: круглий стіл онлайн

Станом на 14:55 заглушили всі трансляції, про це повідомив кореспондент "Громадського ТБ".

"Я хочу задати гранично відверте запитання: маючи 19 млрд дол. валютних резервів могли ми йти на явний дефолт держави і 10 млрд негативного сальдо торгівлі з ЄС, 16 млрд дол. торгівлі з МС, 5,5 млрд дол. по виплатах в 2014 р. близько 10 млрд боргу платежів за газ за існуючими сьогодні цінами. Отже, понад 40 млрд дол. проти приблизно 19 млрд дол. валютних резервів. Скажіть який політик несе відповідальність за долю країни прийняв би рішення ігнорувати ці об'єктивні фактори і, незважаючи ні на що, підписати угоду. Ми просто не встигли відверто і переконливо розповісти про сформовану ситуацію, так, ми дуже мало говорили про ризики і бачили перед собою тільки стратегічну перспективу. Тому, ми сподівалися мінімізувати ризики. Цього не вдалося зробити до саміту у Вільнюсі, але я глибоко переконаний, що наполеглива і послідовна робота і стабільність у суспільстві дозволить нам це зробити за час, що взяли для виправлення ситуації", - заявив Азаров.

Слід зазначити, що телевізійна трансляція круглого столу проходить з величезними перешкодами і періодично уривається. При цьому на жодному провідному телеканалі трансляція не ведеться.

Янукович пообіцяв усунути і звільнити тих, хто погано працював над складанням дорожньої карти щодо підписання угоди УА з ЄС.
О 14:25 на круглий стіл прибули представники опозиції: лідер ВО "Батьківщина" Арсеній Яценюк, лідер "Удару" Віталій Кличко та голова ВО "Свобода" Олег Тягнибок.

"Я обурений тими радикальними діями, які були на Майдані з боку, прямо скажу, провокаторів і з боку силових структур, які вели себе не завжди адекватно", - заявив Янукович.

Президент України Віктор Янукович і прем'єр-міністр України Микола Азаров прибули для участі у загальнонаціональному круглому столі "Об'єднаємо Україну" щодо пошуку виходу з політичної кризи.

У круглому столі беруть участь представник Президента України у ВР Юрій Мірошниченко, глава фракції ПР у Верховній Раді Олександр Єфремов, екс-Президент Віктор Ющенко, міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк, віце-прем'єр-міністр Олександр Вілкул, лідер КПУ Петро Симоненко, екс-Президент Леонід Кравчук, екс-спікер парламенту Володимир Литвин, нардеп Інна Богословська, голова Українського союзу промисловців і підприємців, нардеп Анатолій Кінах, глава УПЦ КП Філарет, кардинал УГКЦ Любомир Гузар, а також інші посадові особи.