ua en ru

Янукович запропонував українських спеціалістів і установки для знищення хімічної зброї в Сирії

Президент України Віктор Янукович запропонував українських спеціалістів і установки для знищення хімічної зброї в Сирії. Про це він повідомив на відкритті саміту "Ялтинська європейська стратегія" у Ялту, передає кореспондент РБК-Україна.

Президент України Віктор Янукович запропонував українських спеціалістів і установки для знищення хімічної зброї в Сирії. Про це він повідомив на відкритті саміту "Ялтинська європейська стратегія" у Ялту, передає кореспондент РБК-Україна.

"Я хотів би з боку України запропонувати участь наших спеціалістів, українських технологій для знищення хімічної зброї в Сирії. Ми маємо цей досвід, ми маємо пересувні установки, які запатентовані Україною, які вже на практиці показали свою ефективність. І ми готові разом із спеціалістами їх задіяти для якомога швидшого знищення хімічної зброї в Сирії", - заявив Янукович.

За його словами, позитивним є те, що останнім часом події в Сирії почали розвиватись мирним шляхом, шляхом політичного врегулювання.

"І сьогодні дуже важливо підтримати цей напрямок", - підкреслив Президент.

Президент Сирії Башар Асад пообіцяв, що Сирія знищить свої запаси хімічної зброї. При цьому жодних додаткових умов країна для цього не висуває.

За словами сирійського лідера, вартість повного знищення арсеналів хімічної зброї в Сирії складе близько 1 млрд. доларів. Роботи по знищенню, за оцінкою Асада, можна завершити протягом року.

Асад зазначив, що Сирія готова передати хімічну зброю "тій країні, яка наважиться її прийняти". Він в черговий раз зазначив, що офіційний Дамаск не має до хімічної атаки 21 серпня ніякого відношення, а також знову високо оцінив дипломатичні зусилля Росії щодо врегулювання ситуації.

Президент Сирії наголосив, що його уряд готовий знову пустити експертів ООН на територію країни. Він також вказав на те, що сирійська сторона передала російським дипломатам "докази", які говорять про те, що в хімічних атаках винні повстанці.

Війна в Сирії триває з березня 2011 року, жертвами конфлікту стали понад 100 тис. чоловік. Ситуація в арабській республіці загострилася після того, як наприкінці серпня в передмісті Дамаску в результаті химатаки загинули більше 350 осіб. Розвідка США практично не сумнівається, що хімічна зброя була застосована військами Асада. З цією версією погоджуються всі провідні країни Заходу. Водночас сирійська влада стверджує, що зброю застосували бунтівники.