ua en ru

Янукович підпише закон, що дозволяє Тимошенко лікуватися за кордоном

Президент України Віктор Янукович підпише закон, що дозволяє засудженій екс-прем'єр-міністру України Юлії Тимошенко лікуватися за кордоном, якщо Верховна Рада підготує і прийме відповідний закон. Про це глава держави заявив сьогодні під час робочої поїздки до Донецької області.

Президент України Віктор Янукович (на фото) підпише закон, що дозволяє засудженій екс-прем'єр-міністру України Юлії Тимошенко лікуватися за кордоном, якщо Верховна Рада підготує і прийме відповідний закон. Про це глава держави заявив сьогодні під час робочої поїздки до Донецької області, передає "5 канал".

"Сьогодні політичні сили, представлені в парламенті, підготували законопроект, який дозволить вирішити це завдання. Сьогодні в Україні немає закону, який дозволив би Тимошенко виїхати за кордон. Щойно це питання в парламенті буде вирішено, і у мене на стіл ляже цей закон, тоді буде питання до Президента. Природно, якщо парламент прийме цей закон, я його підпишу", - заявив Янукович під час прес-конференції у Світлодарську, передає прес-служба глави держави.

"Далі, які там будуть механізми... Швидше за все, це буде суд, який прийматиме рішення про порядок виїзду, збереження якихось гарантій. Зараз про це говорити важко, оскільки я все це знаю від вас, із преси", - наголосив Президент.

Нагадаємо, як заявив вчора депутат Європарламенту Марек Сівець, компромісний варіант вирішення "проблеми Тимошенко" включає штраф у 200 млн дол. За його словами, європейські чиновники запропонували українському керівництву компромісний варіант вирішення "проблеми Тимошенко". Як повідомляє блог євродепутата, цей варіант вирішення не увійшов до офіційної доповіді місії Кокса-Кваснєвського, проте був представлений українській стороні в усній формі.

Як повідомлялося, вчора у Брюсселі відбулося заслуховування звіту наглядової місії Кокса та Кваснєвського щодо Юлії Тимошенко. Зазначалося, що посланці ЄС нібито запропонували Януковичу помилувати Тимошенко та відправити до Німеччини на лікування.

Як відомо, місія Кокса-Кваснєвського подовжена до середини листопада.

Зазначимо, 28-29 листопада 2013 р. у Вільнюсі відбудеться саміт "Східного партнерства", на якому очікується, в тому числі, підписання Угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом. 21 жовтня Рада Євросоюзу на рівні глав МЗС має прийняти рішення про можливість підписання УА з Україною. Якщо до цього часу українська влада не виступить з ініціативою про звільнення екс-прем'єра Тимошенко, частина міністрів не підтримає підписання, запевнили високопосадовці в різних органах Євросоюзу. Як відомо, дане рішення має прийматися консенсусом. Наявність голосів "проти" означатиме, що Рада ЄС не дала згоди.

Юлія Тимошенко із 5 серпня 2011 р. відбуває семирічний термін покарання за перевищення влади і службових повноважень при укладанні газових угод з Росією у 2009 р. Ув'язнення Тимошенко серйозно похитнуло відносини України з Європою, яка вимагає привести вітчизняне законодавство до європейських норм. Зокрема, ЄС вимагає вирішити питання з політичними в'язнями. Як заявляли українські високопосадовці, Україна вже у жовтні ц.р. виконає всі умови для підписання Угоди про асоціацію з Європейським союзом, включаючи правове розв'язання проблеми зі звільненням екс-прем'єра Тимошенко та лікуванням її в Німеччині.

Як заявила вчора Тимошенко у зверненні до делегатів з'їзду ВО "Батьківщина", вона сподівається на своє швидке звільнення: "Сподіваюся, що найближчим часом я, як і раніше, особисто буду вести наші історичні з'їзди. Сподіваюся, що це моє останнє дистанційне звернення".

У середу Юлію Тимошенко у ЦКЛ "Укрзалізниці" в Харкові відвідали голова представництва ЄС в Україні Ян Томбінські та посол США Джеффрі Пайетт. Дипломати спілкувалися з Тимошенко протягом трьох годин. Томбінські повідомив, що на зустрічі з екс-прем'єркою, зокрема, обговорювалося питання щодо підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, додавши, що Тимошенко перебуває в "гарній ментальній формі".

Нагадаємо, 15 жовтня МЗС Литви передав Україні запрошення на саміт у Вільнюсі. Запрошення підписано Президентом Литви Далею Грібаускайте, президентом Ради Євросоюзу Херманом ван Ромпеєм і головою Єврокомісії Жозе Мануелем Баррозу.