ua en ru

WikiLeaks: США були готові потопити судно Faina

США залишали за собою вжити у разі потреби термінових заходів, включаючи захоплення, пошкодження розвантажувального обладнання або знищення судна Faina. Про це йдеться в рекомендаціях держсекретаря США Кондолізи Райс, відправлених у вересні 2008 р. американському посольству в Україну, опублікованими WikiLeaks.
"Дізнайтеся думку Україною щодо можливих військових дій США, для того, щоб запобігти постачання вантажу Faina в Сомалі. Таке втручання включає відкриття вогню по судну або устаткування, використовуваного для розвантаження, або захоплення судна. Підкреслюємо, що ми розглядаємо такі дії тільки в якості крайнього захду", - йдеться в повідомленні, - "Проте слід зазначити, що США залишають за собою право вжити заходів у випадку необхідності".
У рекомендаціях також відзначено, що подібні дії можуть надавати загрозу для життя екіпажу, тому думка Україні в цьому питанні особливо важливо.
Відзначимо, раніше на WikiLeaks була опублікована депеша, складена за результатами зустрічі заступника першого помічника Держсекретаря США Ван Діпена з українською стороною. У ній говорилося, що українське судно Faina везло зброю до Південного Судану.
Нагадаємо, суховантаж Faina був захоплений піратами 25 вересня 2008 р. біля берегів Сомалі. На момент захоплення на "Фаїні" знаходилися 17 громадян України, троє росіян і один громадянин Латвії. Капітан судна - громадянин Росії Володимир Колобков - помер від серцевого нападу. Пірати отримали викуп 5 лютого і покинули судно. За офіційною версією, морським розбійникам заплатили 3,2 млн дол На борту Faina знаходилися продане Кенії озброєння - 33 танки Т-72, гранатомети, зенітні установки і боєприпаси. Уряд Кенії заявляє, що купило танки та іншу зброю на Україну для своїх Збройних сил, проте у світовій пресі, з посиланням на американських військових, з'явилася інформація, що зброя, насправді, призначається автономної адміністрації Південного Судану.Південний Судан - багата нафтою область, яка понад 20 років була ареною озброєного конфлікту між центральним урядом Судану і місцевими повстанцями. Війна, жертвами якої, за оцінками, стали близько 2 млн чоловік, припинена в січні 2005 р. після підписання мирної угоди. У 2011 р. в Південному Судані повинен пройти референдум, результатом якого може стати проголошення незалежності, що загрожує відновленням озброєного конфлікту. Екіпаж Faina був доставлений до Києва 13 лютого. Тіло померлого капітана залишилося в Кенії для проведення судово-медичної експертизи та оформлення документів.