ua en ru

Вища рада юстиції має бути сформований протягом 60 днів, - АПУ

Всі суб'єкти, які призначають або обирають членів Вищої ради юстиції, повинні призначити або обрати членів Вищої ради юстиції протягом 60 днів. Про це заявив заступник глави Адміністрації Президента і координатор Ради з питань судової реформи Олексій Філатов, повідомила прес-служба Президента України.

Філатов відзначив, що вступили в дію положення закону України № 192-VIII "Про забезпечення права на справедливий суд" в частині переобрання членів Вищої ради юстиції, робота якого довгий час була заблокована. Сам закон набирає чинності через 30 днів з дня його опублікування, тобто 28 березня 2015 р.

Заступник глави АПУ повідомив, що на цьому тижні відбулася зустріч з представниками Венеціанської комісії, на якій була досягнута домовленість про надання Венеціанською комісією найближчим часом експертного висновку за вказаним законом.

"Ми вдячні Венеціанської комісії за співпрацю та розуміння важливості якнайшвидшої реалізації в Україні судової реформи", - сказав Філатов.

Він зазначив, що з набранням чинності цього закону повноваження Верховної Ради і Президента України в частині призначення суддів та їх перекладу звужуються.

"І парламент, і Президент у своїх рішеннях щодо призначення суддів, суддівської кар'єри, притягнення суддів до відповідальності тільки виконують рішення, які приймає Вища кваліфікаційна комісія суддів або Вищої ради юстиції", - зазначив Філатов.

Крім того, громадськість отримає можливість бути присутніми на засіданнях ВККС і ВРЮ та здійснювати контроль за їх діяльністю.

Нагадаємо, в Україні 26 лютого 2015 р., опубліковано закон № 192-VIII "Про забезпечення права на справедливий суд".

Верховна Рада прийняла судову реформу 12 лютого 2015 р. За відповідний законопроект № 1656 проголосував 251 нардеп із 226 мінімально необхідних.

Президент України Петро Порошенко підписав цей закон 24 лютого 2015 р.