ua en ru

Вищий госпсуд України відхилив касацію Міноборони РФ на виплату боргу ЄЕСУ

Вищий господарський суд України відхилив касацію Міноборони РФ на виплату боргу ЄЕСУ.

Вищий господарський суд України 17 лютого залишив без задоволення касаційну скаргу Міністерства оборони Росії, яке оскаржувало відстрочку виплати йому Україною боргу корпорації "Єдині енергетичні системи України" в сумі близько 3,2 млрд грн. Про це йдеться в постанові суду.

Так, розглянувши касаційну скаргу МО РФ на постанову Господарського суду Києва від 28.10.2013 р. та постанову Київського апеляційного господарського суду від 18.12.2013 р. за заявою Кабінету міністрів України про відстрочку виконання рішення Госпсуду Києва від 19.09.2012 року за позовом МО РФ до Кабміну України та Державної казначейської служби України про стягнення боргу ЄЕСУ в 3,2 млрд грн, Вищий господарський суд України залишив зазначені рішення українських судів в силі.

Зазначеними рішеннями судів перших інстанцій було задоволено заяву Кабміну про відстрочку виплати боргу на один рік.

При цьому, як зазначається, з метою належного виконання рішення Госпсуду Києва від 19.09.2012 р. Держказначейство України вже виплатило Міноборони Росії 15,4 млн грн. "Отже, дане рішення виконується", - зазначається в ухвалі суду.

"Крім того, постановою господарського суду міста Києва від 28.10.2013 року виконання рішення господарського суду міста Києва від 19.09.2012 року відстрочено на один рік, тобто надана позивачу гарантія виконання рішення на свою користь у найближчому майбутньому", - наголошується в постанові.

Нагадаємо, борг ЄЕСУ перед Міноборони Росії утворився в кінці 1990-х років, коли корпорація на чолі з Юлією Тимошенко не виконала гарантовану Урядом Павла Лазаренка угоду 1997 року про постачання корпорацією ЄЕСУ продукції для російського оборонного відомства.