ua en ru

Питання формування нового Кабміну формально не підготовлений, - прес-служба Ради

Позачергове засідання Верховної Ради України, на якому наполягала опозиція, не відбулося, оскільки представники провладних та опозиційних фракцій не підготували питання для розгляд на цьому засіданні, зокрема питання змін до Конституції, формування Кабінету міністрів та нового закону про амністію.

Позачергове засідання Верховної Ради України, на якому наполягала опозиція, не відбулося, оскільки представники провладних та опозиційних фракцій не підготували питання для розгляд на цьому засіданні, зокрема питання змін до Конституції, формування Кабінету міністрів та нового закону про амністію. Про це йдеться у роз'ясненні прес-служби Верховної Ради України.

Згідно з повідомленням, 12 лютого під головуванням голови Верховної Ради України Володимира Рибака відбулося позачергове засідання погоджувальної ради представників парламентських фракцій, на якому підсумками уповноважені від усіх парламентських фракцій та позафракційних депутатів не змогли досягти згоди щодо скликання позачергового засідання парламенту на вимогу трьох опозиційних фракцій парламенту.

"Фактична відсутність предмету для розгляду на такому засіданні (а це суперечить вимогам регламенту) стало підставою для відхилення учасниками погоджувальної ради опозиційної ініціативи. Так, у Верховній Раді досі не зареєстровано жодного проекту щодо шляхів повернення до Конституції України в редакції 2004 р. Натомість представники опозиційних фракцій ВО "Батьківщина", політичної партії "Удар", а також уповноважені від фракцій Партії Регіонів, Комуністичної партії та міжфракційних депутатів наполягали на розгляді конституційних змін виключно у межах процедур, регламентованих розділом ХІІІ Конституції України та главою 26 розділу V Регламенту Верховної Ради України", - йдеться в повідомленні.

Крім того, як повідомляється, опозиція наполягала на включенні до порядку денного позачергового засідання законопроектів про амністію без будь-яких умов, а також формування Кабінету міністрів України. Проте, як зазначається, ці питання формально не підготовлені, зокрема, не розглянуті профільними комітетами.

"За таких умов в інтересах досягнення компромісу голова Верховної Ради запропонував провести у п'ятницю, 14 лютого, додаткову нараду за участю керівників фракцій, зокрема, для обговорення розкладу засідань на наступний тиждень. На цій нараді, на думку Рибака, можна ґрунтовніше обговорити питання, які опозиційні фракції пропонували винести на позачергове пленарне засідання. Наступним етапом міг би стати подальший розгляд запропонованих опозицією питань на черговій погоджувальній раді парламенту у повному складі наступного понеділка", - йдеться і повідомленні.

Нагадаємо, вчора голова Верховної Ради Володимир Рибак заявив, що Президент України Віктор Янукович погоджується на створення коаліційного Кабінету міністрів України, але його склад повинен бути аполітичним.

"Така можливість ще є. Країна не може бути без уряду", - підкреслив він.