ua en ru

У Женеві досягнуто згоди щодо ядерної програми Ірану

У Женеві досягнута угода між Іраном і шістьма світовими державами щодо приборкання іранської ядерної програми в обмін на послаблення ряду санкцій, передає Reuters з посиланням на дипломатів.

Про досягнення угоди оголосили кілька делегацій, які брали участь у переговорах. "Ми прийшли до угоди", - оголосив у своєму мікроблозі в Twitter міністр закордонних справ Ірану Мохаммед Заріф. Глава МЗС Франції Лоран Фабіус також підтвердив, що сторони прийшли до угоди.

Інші подробиці поки не повідомляються.

Нагадаємо, черговий раунд переговорів між міністром закордонних справ Ірану Заріфом і представниками "шістки" розпочався в Женеві 21 листопада 2013 р. В них, крім представників Ірану, взяли участь міністри закордонних справ Великобританії, Німеччини, Росії, Китаю, Франції та США.

Іран заперечує військову спрямованість своєї ядерної програми, хоча і декларує готовність йти на поступки під тиском санкцій. За твердженням офіційних осіб, Іран не має наміру створювати ядерну зброю, а збагачення урану проводиться з метою задовольнити енергетичні потреби країни.