ua en ru

У Сінгапурі сьогодні починаються чотириденні закриті переговори 12 країн про Транс-Тихоокеанському партнерство

У Сінгапурі сьогодні розпочинається чотириденна сесія переговорів за участю міністрів 12 держав про створення так званого "Транс-Тихоокеанського партнерства" (ТТП) - зони вільної торгівлі в Азійсько-Тихоокеанському регіоні. Міністри торгівлі спробують узгодити політичні рішення з цілої низки спірних питань, таких як тарифи, права на інтелектуальну власність і реформування державних корпорацій.

Раніше США проголосили мету завершити переговори по базовій угоді в рамках ТТВ до кінця 2013 р., проте аналітики вважають, що на сесії в Сінгапурі цей результат досягнуто не буде - надто важко країнам - учасницям переговорного процесу досягти компромісу з найбільш проблемних пунктів.

Як повідомляють японські ЗМІ, 10 грудня міністри, можливо, проведуть прес-конференцію за підсумками переговорного раунду, однак самі переговори знову будуть проходити за закритими дверима, в обстановці повної секретності. Це вже викликало критику з боку низки громадських організацій, оскільки секретність переговорів породжує недовіру до держав і питання про справжні цілі ТТП.

В листопаді 2013 р. організація WikiLeaks, відома своєю боротьбою за відкритість урядової інформації, опублікувала секретний проект договору про інтелектуальної власності, нібито підготовлений країнами - учасницями майбутнього ТТП. У WikiLeaks інтерпретували деякі пункти документу як свідчення того, що держави задля захисту прав на інтелектуальну власність будуть готові порушувати фундаментальні права людини.

У переговорах про створення ТТП беруть участь США, Австралія, Бруней, Канада, Чилі, Японія, Малайзія, Мексика, Нова Зеландія, Перу, Сінгапур і В'єтнам. У сумі на частку цих країн припадає близько 40% загальносвітового ВВП.