ua en ru

В Кабміні хочуть забезпечити справедливі суди в Україні до кінця 2017 р

В Кабміні хочуть забезпечити справедливі суди в Україні до кінця 2017 р

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк пропонує Президенту України Петру Порошенку та спікеру Верховної Ради України Володимиру Гройсману завершити реалізацію судовою реформи в Україні до кінця 2017 р. Про це йдеться в проекті "Плану відновлення України на 2015-2017 рр.", який є у розпорядженні РБК-Україна.

Цей проект розроблений Кабінетом міністрів України та має бути підписаний Яценюком, Порошенком та Гройсманом.

"В результаті реформи системи правосуддя Україна до кінця 2017 р. має досягти практичної реалізації принципу верховенства права у суспільстві і забезпечення кожній людині права на справедливий судовий розгляд у незалежному та неупередженому суді", - йдеться в документі.

В проекті плану зазначається, що на шляху реформи судовою системи передбачається затвердження Президентом України "Стратегії реформування судоустрою, судочинства та інших суміжних правових інститутів" та узгодження Міністерством юстиції України та Радою з питань судової реформи проекту закону України "Про судоустрій і статус суддів" та інших пов'язаних законопроектів.

Уже протягом 2015 р. планується: очищення судової влади, оновлення суддівського корпусу; зменшення політичного впливу, забезпечення незалежності суддів та належної якості їх професійної діяльності; оптимізація структури судової системи; перезавантаження органів, що відповідають за формування суддівського корпусу та притягнення суддів до відповідальності; забезпечення фінансової незалежності судової системи; вдосконалення процесуального законодавства та практики; забезпечення ефективності виконання судових рішень; підняття загальної якості надання правової допомоги, зокрема, через реформування адвокатури; забезпечення імплементації норм нового закону України "Про прокуратуру" у практичній діяльності.

Разом з тим, повідомляється, що для підтримки імплементації прийнятого закону України "Про судоустрій і статус суддів" на практиці Україні необхідна буде донорська допомог.

Нагадаємо, 13 січня 2015 р. Рада прийняла за основу президентський законопроект про судову реформу. За законопроект № 1656 "Про забезпечення права на справедливий суд" проголосували 288 нардепів із 226 мінімально необхідних.

Раніше, 11 грудня 2014 р. народні депутати підтримали проект постанови № 1330 "Про програму діяльності Кабінету міністрів України". За відповідне рішення проголосували 269 нардепів з 226 мінімально необхідних.

Зазначимо, що Порошенко вважає головною судову реформу.