ua en ru

У Греції проходять дострокові парламентські вибори

У Греції проходять дострокові парламентські вибори Джерело фото:twitter.com/События дня ‏

У Греції сьогодні стартували дострокові вибори до парламенту, повідомляє РБК.

За попередніми даними, їх фаворитом є ліва партія СІРІЗА, чий успіх може привести до виходу країни із зони євро.

Виборчі дільниці відкрилися о 7:00 за київським часом, а закритися мають о 19:00. Очікується, що перші офіційні результати з'являться близько 21:30.

Опитування громадської думки показують, що СІРІЗА отримає 31-33% голосів, на 6% випередивши правоцентристську партію "Нова демократія" чинного прем'єр-міністра Антоніса Самараса. Проте до цих пір неясно, чи зможуть ліві сформувати коаліцію, яка дозволить створити новий уряд.

Серед можливих союзників - лівоцентристська ПАСОК чи організація "Незалежні греки", яка виступає з антиєвропейських позицій. Лідер СІРІЗА Алексіс Ципрас обіцяє відмовитися від заходів жорсткої економії, введеної відповідно до вимог міжнародних кредиторів. Саме тому підсумків виборів у Греції з нетерпінням очікують у Брюсселі.

Раніше німецькі ЗМІ повідомляли про те, що уряд Німеччини допускає вихід Греції з єврозони, у разі якщо до влади прийде партія Ципраса. Проте пізніше канцлер Німеччини Ангела Меркель спростувала ці чутки і висловилася за збереження Греції у єврозоні.

У випадку, якщо Греція все ж таки ухвалить рішення про відмову від євро, вона стане першою такою країною за всю історію ЄС. Країни єврозони і Міжнародний валютний фонд в цілому вже виділили Греції кредити на суму 240 млрд євро. У відповідь від Афін зажадали жорстких заходів економії.

Нагадаємо, на початку 2015 р. у Єврокомісії заявили про те, що членство Греції у єврозоні неможливо скасувати.

Раніше, 31 грудня 2014 р., Президент Греції Каролос Папульяс достроково розпустив парламент країни.