ua en ru

У Гаазькому трибуналі почали попереднє розслідування подій Євромайдану

Прокурор Міжнародного кримінального суду в Гаазі (Гаазький трибунал) Фато Бенсуда вирішив відкрити попередню експертизу за заявою влади України, які просять Гаазький трибунал розслідувати події в Україні під час Євромайдану.

Прокурор Міжнародного кримінального суду в Гаазі (Гаазький трибунал) Фато Бенсуда вирішив відкрити попередню експертизу за заявою влади України, які просять Гаазький трибунал розслідувати події в Україні під час Євромайдану. Про це йдеться в повідомленні прес-служби Гаазького трибуналу.

Експертиза, як наголошується, розпочато для того, щоб встановити, чи дотримано критерії Римського статуту для початку судом розслідування ситуації в Україні.

"Зокрема, у відповідності зі статтею 53 (1) Римського статуту, прокурор розглядає питання юрисдикції, прийнятності та інтересів правосуддя", - наголошується в повідомленні.

Нагадаємо, 17 квітня уряд України подав заяву в Гаазький трибунал з проханням розслідувати можливі злочини, вчинені на території України з 21 листопада 2013 року по 22 лютого 2014 - під час так званого Евромайдана.

Генеральна прокуратура України інкримінує усуненому Верховною Радою від посади Президента України Віктора Януковича організацію масових убивств у Києві під час Евромайдана. 18-20 лютого в центрі Києва під час зіткнень між правоохоронцями та учасниками Евромайдана загинули близько 100 осіб.

Раніше Кабінет міністрів України звернувся до Конституційного суду України за висновком щодо ратифікації Римського статуту.