ua en ru

У Єгипті створено комітет для внесення поправок до Конституції

Тимчасовий президент Єгипту Адлі Мансур створив комітет для внесення поправок до Конституції країни. Він розпочне свою роботу 21 липня.

Тимчасовий президент Єгипту Адлі Мансур створив комітет для внесення поправок до Конституції країни. Він розпочне свою роботу 21 липня, передає Reuters.

Схвалення зміненого основного закону є головною умовою для проведення нових парламентських і президентських виборів.

Нині дія Конституції Єгипту, ухваленої під час правління Президента Мохаммеда Мурсі в грудні 2012 р., призупинена. Документ критикували ліберали та релігійні меншини за недостатню захист прав і свобод людини. Конституція встановлювала для Президента нову межу повноважень - не більше двох термінів по чотири роки. Раніше глава держави міг переобиратися на 6-річний термін необмежену кількість разів. З документа прибрали згадку про рівноправність чоловіків і жінок, а у статті про свободу зібрань з'явився пункт про обов'язкове попереднє інформування влади. Державною релігією у країні визнається іслам, а в основі законодавства залишаються принципи шаріату.

Найбільш ранній термін проведення парламентських виборів - середина лютого 2014 р.

Читайте також: Усунення Мурсі від влади в Єгипті не відбилося на рейтингу S&P

Нагадаємо, 3 липня 2013 р. Збройні сили Єгипту оголосили про відсторонення Мурсі від влади. Головнокомандувач армії Єгипту Абдель Фаттах ас-Сісі пояснив надзвичайні заходи виконанням "волі народу", не прийняв Мурсі в якості національного лідера. Тимчасовим Президентом призначений глава Конституційного суду Адлі Мансур.

Нагадаємо також, що Єгипет позбувся ще й законодавчої влади. Тимчасовий Президент Адлі Мансур розпустив верхню палату парламенту - Рада Шури, яка з моменту розпуску нижньої палати виконувала законодавчі функції.