ua en ru

Україна та Білорусь підписали протокол про ратифікацію договору про державний кордон

У присутності Президента України Віктора Януковича та Президента Білорусі Олександра Лукашенка було підписано протокол про обмін грамотами про ратифікацію договору між Україною та Білоруссю про державний кордон від 12 травня 1997 р. Про це повідомила прес-служба Президента України.

Договір між Україною та Білоруссю про державний кордон був підписаний 12 травня 1997 року, ратифікований Верховною Радою України 18 липня 1997 р. 17 травня 2010 р. Президент Білорусі Олександр Лукашенко підписав закон Республіки Білорусь "Про ратифікацію договору між Україною та Республікою Білорусь про державний кордон".

Для набуття чинності договору про кордон необхідно підписати Протокол про обмін грамотами про ратифікацію зазначеного документа. Протокол визначає посадових осіб України та Білорусі, уповноважених на обмін ратифікаційними грамотами договору про державний кордон, а також підтверджує, що ратифікаційні грамоти, які підлягають обміну, складені належним чином та у відповідній формі.

Також в присутності президентів двох країн, було підписано угоду між Міністерством екології та природних ресурсів України та Міністерством природних ресурсів і охорони навколишнього середовища Білорусі про співробітництво в сфері охорони та сталого використання транскордонних природоохоронних територій.

Метою угоди є створення необхідних договірно-правових умов для забезпечення охорони та сталого використання природних комплексів та об'єктів транскордонних природоохоронних територій шляхом скоординованих та узгоджених дій України та Білоруссю.

Серед підписаних документів також - угода між Державним агентством лісових ресурсів України та Міністерством лісового господарства Білорусі про співробітництво у сфері лісового господарства.

Угода дозволить встановити ключові напрями та форми взаємодії сторін з питань сталого управління лісами, в тому числі забезпечити комплексне використання деревних і недеревних ресурсів з урахуванням інтересів всіх груп населення без шкоди для екологічних функцій лісів та їх біорозмаїття.

Крім того, підписано угоду між Державною інспекцією України з питань захисту прав споживачів та Міністерством торгівлі Білорусі про основні напрямки співробітництва у сфері захисту прав споживачів. Угода визначає ключові напрями взаємодії сторін із питань захисту прав споживачів.

Також підписано протокол між адміністрацією Державної прикордонної служби України та Державним прикордонним комітетом Білорусі про порядок обміну інформацією щодо обстановки на державному кордоні України та Білорусі.

Необхідність підписання протоколу обумовлена проведеними організаційно-штатними змінами в Державному прикордонному комітеті Білорусі і зміною формату обміну інформацією, зокрема інформацією про виявлені підроблені документи, необхідні для перетину державного кордону, профілями ризиків про характерні ознаки правопорушень, а також проведенням спільних аналітичних досліджень у сфері прикордонної безпеки.

Протокол надасть можливість координувати зусилля органів охорони державного кордону України та органів прикордонної служби Білорусі у протидії незаконному переміщенню через українсько-білоруський державний кордон окремих осіб, транспортних засобів, вантажів та іншого майна.

Читайте також: Білорусь готова до вирішення спірних питань з Україною, - Лукашенко