ua en ru

Україна призупинила євроінтеграцію, не отримавши сигналу від ЄС щодо компенсації втрат, - Бойко

Україна призупинила процес євроінтеграції, оскільки не отримала чіткого сигналу від Євросоюзу щодо компенсації втрат через ускладнення в СНД. Про це на прес-конференції заявив віце-прем'єр-міністр Юрій Бойко, передає кореспондент РБК-Україна.

Україна призупинила процес євроінтеграції, оскільки не отримала чіткого сигналу від Євросоюзу щодо компенсації втрат через ускладнення в СНД. Про це на прес-конференції заявив віце-прем'єр-міністр Юрій Бойко (на фото), передає кореспондент РБК-Україна.

За словами Бойка, процес підготовки підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС призупинено тому, що Україна не отримала чіткого сигналу від європейської сторони щодо компенсації тих втрат, яких Україна зазнала від ускладнень відносин із СНД.

Нагадаємо, сьогодні у другій половині дня стало відомо, що Кабінет міністрів України вирішив призупинити укладення УА з ЄС. Про це йдеться в розпорядженні уряду від 21 листопада 2013 р. №905-р.

Як зазначив Бойко, в останні чотири місяці в Україні істотно впали обсяги виробництва промислової продукції. "Аналіз показав, що це пов'язано з меншими торговельно-економічними відносинами із країнами СНД. Це призвело до зупинки цілого ряду підприємств, зменшення надходжень до бюджетів усіх рівнів та зменшення (кількості) робочих місць. Щомісяця, починаючи із серпня цього року, наша країна почала втрачати 15-20 тис. робочих місць, і приблизно 30-40 млрд грн торгового обороту було втрачено за цей період. Це призвело до тяжких наслідків в економіці", - зазначив віце-прем'єр.

"В економічному плані ми не отримали чіткого сигналу з боку наших європейських партнерів, що ті втрати торгово-економічного обсягу, які ми отримали за останні чотири місяці, будуть компенсовані від надходження нових ринків і поставок нашої продукції на нові ринки Європи", - наголосив Бойко.

За його словами, уряд призупинив підготовку підписання угоди до моменту, "поки ми не зрозуміємо і не знайдемо вихід із ситуації, коли падіння промислового виробництва і наших відносин із країнами СНД буде компенсовано за рахунок європейського ринку".

"Ми розраховуємо, що дане рішення... вплине на всі аспекти діяльності, у тому числі й енергетичні. Але я б у пріоритеті поставив виробничі проекти, які дають особливий поштовх нашої економіки: у першу чергу - це авіація, машинобудування, космос і всі ті проекти, які на сьогоднішній день виявилися зупинені. Реалізація тільки чотирьох із них дає близько 40 тис. робочих місць додатково", - уточнив урядовець.

Раніше Бойко також запевнив, що вимоги МВФ для отримання Україною кредиту задоволені не будуть: "Ми не розраховуємо на кошти МВФ, оскільки ключова вимога МВФ, яка була висловлена в останній пропозиції МВФ - це підвищення тарифів на комунальні послуги на 40%. Позиція Президента країни, що ми не можемо перекладати умови кабального контракту, який був підписаний попереднім урядом, на плечі наших людей. Тому підвищення тарифів не буде", - резюмував віце-прем'єр.

Нагадаємо, сьогодні ВР не ратифікувала меморандум про отримання кредиту на 610 млн євро від ЄС. Перед цим, на ранковому пленарному засіданні у четвер, парламентарії відхилили всі законопроекти про лікування екс-прем'єра Юлії Тимошенко. Раніше сьогодні Рада прийняла один із трьох євроінтеграційних законопроектів - про вибори.