ua en ru

Україна може змінити законодавство для вирішення проблеми Тимошенко, - Коморовський

Україна може змінити законодавство для вирішення проблеми Тимошенко. Про це сьогодні заявив Президент Польської Республіки Броніслав Коморовський на спільній прес-конференції Президентів після завершення засідання "Вишеградської четвірки" та України у м. Вісла.

Україна може змінити законодавство для вирішення проблеми Тимошенко. Про це сьогодні заявив Президент Польської Республіки Броніслав Коморовський на спільній прес-конференції Президентів після завершення засідання "Вишеградської четвірки" та України у м. Вісла, передає прес-служба Президента України.

"Від імені всіх Президентів "Вишеградської четвірки" я із задоволенням можу сказати про те, що Віктор Янукович веде пошук шляхів, як вирішити цю проблему згідно з українським законодавством, або шляхом внесення змін до законодавства", - сказав Коморовський.

Водночас він зазначив, що під час саміту Президент України Віктор Янукович розповів про хід виконання Україною зобов'язань в контексті підписання угоди про асоціацію з ЄС.

"Ми із задоволенням прийняли інформацію про те, що всі закони будуть направлені до парламенту і що Україна схвалить всі ці закони", - сказав він. За словами Коморовського, найважливішим є закон про реформування прокуратури.

Соратники єкс-прем'єра Юлії Тимошенко останнім часом заявляють, що стан її здоров'я значно погіршився.
Нещодавно Тимошенко відвідували німецькі лікарі, після чого з'явилися заяви про те, що Тимошенко необхідна операція, але вона відмовляється від хірургічного втручання в Україні.

У МОЗ у свою чергу заявляли, що можливість застосування хірургічних методів у лікуванні Юлії Тимошенко може бути розглянута тільки за наявності результатів додаткового обстеження. У міністерстві відзначили, що рекомендації німецьких лікарів щодо подальших кроків у ході реабілітації пацієнтки Тимошенко повністю збігаються із загальними висновками Міжнародної медичної комісії, які були зроблені за підсумками останнього візиту представників німецької клініки "Шаріте" в Центральній клінічній лікарні "Укразалізниці".

Німеччина запропонувала Україні пролікувати екс-прем'єра на своїй території і за словами міністра закордонних справ ФРН Гідо Вестервелле цю пропозицію в силі.

Джерела газети Guardian повідомляли, що Тимошенко може погодитися на лікування в Німеччині. "Інсайдери стверджували, що Тимошенко не хотіла їхати з України на лікування, тому що вона не хоче, щоб ослабла її потужна підтримка. Тепер вони кажуть, що вона може передумати", - писало видання.

Раніше вона відмовлялася і від такого лікування з огляду на те, що воно може стати формою посилання екс-прем'єра за кордон, звідки вона не зможе повернутися в політичне життя України.

У той же день, коли з'явилося повідомлення Guardian, Президент України Віктор Янукович на зустрічі з представниками парламенту заявив, що готовий обговорювати питання лікування екс-прем'єр-міністра Юлії Тимошенко за кордоном.

Раніше в Генеральній прокуратурі України заявили, що існує можливість відправки Тимошенко на лікування до Німеччини.

Нагадаємо, згідно з вироком Печерського суду Києва у справі про газові контракти від 11 жовтня 2011 р., Тимошенко відбуває семирічне ув'язнення в Качанівській жіночій виправній колонії в Харківській області. Зараз Тимошенко перебуває в лікарні "Укрзалізниці", де проходить лікування. Проти неї ведеться нову судову справу щодо боргів ЄЕСУ. Крім того, Генпрокуратура звинувачує Тимошенко у замовленні вбивства нардепа Євгена Щербаня в 1996 р.

Євросоюз неодноразово заявляв про те, що ув'язнення Тимошенко є кричущим прикладом виборчого правосуддя і показником невисокого рівня демократії в Україні. Воно гальмує процес євроінтеграції країни і ставить під загрозу перспективи підписання угоди про асоціацію з ЄС на саміті у Вільнюсі в листопаді 2013 р.