ua en ru

Україна має переконати інші країни відмовитися від ядерних випробувань, - міжнародна комісія

Виконавчий секретар Підготовчої комісії Договору про всеосяжну заборону ядерних випробувань (ДВЗЯВ) Лассіна Зербо упевнений, що Україна повинна посприяти ратифікації договору про відмову від ядерних випробувань і переконати в цьому ті вісім країн, які досі не мають наміру відмовлятися від ядерної зброї. Про це він заявив в ході сьогоднішньої прес-конференції, передає кореспондент РБК-Україна.

"Нам потрібен голос України на шляху переконання в приєднанні до договору (про заборону ядерних випробувань) інших держав", - сказав Зербо.

За його словами, "ще є вісім країн, які не ратифікували цей договір і та причина, ... за якою вони не ратифікували цей договір - це питання внутрішньої національної безпеки. Ми щодня працюємо над тим, щоб переконати ці держави щодо того, що приєднання до договору зробить хороший внесок у питання національної безпеки та глобальної безпеки. Якщо їх переконаємо, якщо ми доведемо, що ми є ефективною системою для того, щоб зафіксувати будь-які ядерні випробування, у нас достатньо політичних і технічних засобів щоб жодне випробування не пройшло поза нашої уваги, ми, таким чином, зробимо хороший внесок у те, щоб переконати їх приєднатися до договору", - сказав Зербо.

Також він зазначив, що "Україна займає стратегічну позицію між західним та східним світом і як раз закладає позитивний приклад того, як треба рухатися по шляху відмови від ядерної зброї до глобального миру і безпеки".

Нагадаємо, що Україна підписала Договір про всеосяжну заборону ядерних випробувань (ДВЗЯВ) 27 вересня 1996 р. і ратифікувала його в 2000 р., ставши однією з 159 країн, які вже ратифікували цей договір, і 183 країн, які на сьогоднішній день його підписали.