ua en ru

Transparency International закликала Рибака схвалити до річної перерви зміни до закону про інформацію

Секретаріат міжнародної організації Transparency International (ТІ) звернувся з відкритим листом до голови Верховної Ради України Володимира Рибака із закликом схвалити в цілому до літньої перерви законопроект №0947 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з прийняттям закону України "Про інформацію" (у новій редакції) та закону України "Про доступ до публічної інформації". Про це повідомила прес-служба організації.

Зокрема, Transparency International вважає необхідним посилення адміністративних санкцій за порушення закону про доступ до публічної інформації, що забезпечить належне виконання усіма органами влади відповідних положень закону.

Також Transparency International наполягають на вилученні презумпції, що будь-яка негативна інформація про особу є недостовірною, якщо тільки особа (наприклад, журналіст) не доведе протилежного, що має стримувальний ефект на свободу засобів масової інформації.

Transparency International просить доповнити законодавство положеннями, що роблять можливим доступ громадськості до засідань національного парламенту та місцевих рад та додати положення щодо заборони обмеження доступу до генеральних та детальних планів населених пунктів.

Transparency International також вимагає посилити прозорість державних закупівель, приватизації та статистичних даних, а також до інформації, якою володіють фінансові установи та природні монополії.

Також необхідно привести закон про державну таємницю у відповідність до закону про доступ до публічної інформації, зокрема в частині трискладового тесту щодо суспільної необхідності обмеження доступу.

"Ми також хотіли б, щоб цей закон був підписаний та введений в дію Президентом України задля гарантування свободи інформації в Україні та для того, щоб показати правильний приклад іншим країнам у регіоні", - йдеться у відкритому листі.

Transparency International - неурядова міжнародна організація з боротьби з корупцією та дослідженню рівня корупції по всьому світі.

Читайте також: Transparency International звернулась до Януковича з проханням відновити антикорупційне навчання держслужбовців