ua en ru

Тимошенко пропонує парламенту визнати РФ країною-агресором

Лідер партії "Батьківщина" Юлія Тимошенко пропонує Верховній Раді визнати Російську Федерацію країною-агресором і денонсувати так званий "великий договір" між Україною і Росією, укладений у 1997 р. Про це Тимошенко заявила в понеділок, 26 січня, на прес-конференції.

Політик підкреслила, що дії Росії на сході України є порушенням мінських домовленостей, меморандумів і протоколів і є війною проти України.

"Повинні бути ретельно зібрані докази Міністерством юстиції, Міністерством оборони, Міністерством закордонних справ, усіма силовими структурами, які доводять, що РФ веде військову агресію проти України. Донесення цієї інформації, цих доказів в міжнародні структури призведе до того, що і в усьому світі Україна повинна домогтися визнання Росії країною-агресором", - зазначила вона.

За словами Тимошенко, ми не маємо права вимагати від світу радикальних дій проти Росії, поки ми самі їх не застосуємо.

Крім цього, заявила політик, "Батьківщина" буде вимагати виходу України з СНД та прийняття звернення Верховної Ради в ПАРЄ з вимогою не підтверджувати повноваження делегації РФ в Асамблеї.

Лідер "Батьківщини" привітала проведення в неділю засідання РНБО і заявила про підтримку рішення щодо звернення України в Гаазький міжнародний кримінальний суд.

Крім того, Тимошенко наполягає, щоб Рада ратифікувала Римський статут, тому що без цього Україна не може бути учасником судового процесу в Гаазі.

На думку Тимошенко, парламент повинен прийняти звернення до ЄС та інших міжнародних організацій для організації ефективного моніторингу подій за кордоном України з РФ, а не "за лінією фронту".

"Україна в особі Верховної Ради повинен наполягати на тому, щоб міжнародна кордон між Україною і РФ була взята під тщательнуюй міжнародний захист. І саме захист державного кордону і цілісність України сьогодні є нагальним питанням", - заявила вона.

Крім цього лідер "Батьківщини" наполягає на введенні "локального воєнного стану на Донбасі" і створення ставки Верховного Головнокомандувача.