ua en ru

Країни "Вишеградської групи" надалі допомагатимуть Україні в укріпленні її взаємин з ЄС

Країни "Вишеградської групи" (Польща, Чехія, Словаччина та Угорщина) зобов'язалися надалі допомагати Україні в укріпленні її взаємин з Європейським Союзом (ЄС), проведенні реформ і модернізації. Про це йде мова в листі голів зовнішньополітичних відомств зазначених країн, передає "Польське радіо".

Радослав Сікорський (МЗС Польщі), Ян Когоут (МЗС Чехії), Янош Мартоньї (МЗС Угорщини) і Мірослав Лайчак (МЗС Словаччини) розкритикували українську владу за застосування сили проти демонстрантів і закликали, щоб роль медіатора між сторонами конфлікту виконував Європейський Союз.

При цьому у "Вишеградській групі" наполягають, щоб влада України звільнила всіх, кого затримано без доказів про порушення закону.

Підписанти листа наголошують, що "кожна країна має право сама вирішувати про те, які зобов'язання перед Європейським Союзом хоче на себе взяти, без жодних натисків зі сторони третіх держав".

Водночас "Вишеградська група" підтверджує позицію, прийняту на листопадовому саміті у Вільнюсі, згідно з якою ЄС не закриває перед Україною шляху до підписання угоди про асоціацію, якщо таке бажання і готовність висловлять українські партнери.