ua en ru

США та Росія можуть перенести термін знищення сирійської хімзброї на кінець 2014 р

Росія і США очікують, що хімічну зброю Сирії не буде повністю знищено до середини 2014 р., як передбачено початковими цілями. Як повідомляє Reuters з посиланням на чернетку переглянутого графіка ліквідації сирійської хімзброї, "знищення всіх бойових отруйних речовин має бути завершено не пізніше 30 грудня 2014 р.". У вересні 2013 р. Москва і Вашингтон домовилися, що сирійську хімічну зброю буде остаточно ліквідовано в першій половині 2014 р. Таким чином, кінцева мета плану може бути зрушена на шість місяців вперед.

Разом з тим Росія і США хочуть, щоб всі небезпечні хімічні речовини, крім ізопропанолу, були вивезені з Сирії вже до кінця 2013 р. Ізопропанол - один з двох основних прекурсорів для виробництва зарину - планується знищити безпосередньо в Сирії до 1 березня 2014 р.

Передбачається, що, якщо отруйні речовини вдасться вивезти з Сирії до кінця 2013 р., головна проблема буде вирішена і світове співтовариство зможе собі дозволити затриматися зі знищенням цих матеріалів. Покищо не зрозуміло, яка країна прийме сирійську хімзброю для подальшого знищення.

Вивезення хімічної зброї з Сирії може виявитися найважчим елементом плану. На цьому тижні американські ЗМІ повідомили, що Сирія попросила в Організації по забороні хімічної зброї (ОЗХО) 40 броньованих вантажівок та інше спеціальне обладнання для забезпечення безпечного транспортування хімічних речовин до узбережжя Середземного моря.

Reuters відзначає, що в чорновому документі всі дати проставлені в дужках, тобто переглянутий графік ще не затверджено.