ua en ru

США готові заблокувати рахунки представників української влади, - речник Єврокомісії

Речник Європейської комісії Олів'є Ведріне заявляє, що за його інформацією Сполучені Штати Америки готові заблокувати банківські рахунки нинішніх представників української влади. Про це він заявив журналістам, передає кореспондент РБК-Україна.

На запитання про те, як у Європі оцінюють сьогоднішню ситуацію в Україні, він зазначив: "Зараз абсолютно спокійна обстановка, тому що між опозицією і владою є Майдан і він абсолютно мирний на всі 100%".

На запитання про те, які заходи будуть вжиті з боку ЄС або, можливо, США у випадку, якщо і сьогодні повториться штурм Євромайдану, Ведріне зазначив: "Вже проінформовані й дуже добре знають ситуацію і США, і ЄС. Вони дуже добре знають, що сталося на Майдані в Києві минулої ночі. Міністр закордонних справ Німеччини заявив, що Європейська комісія в разі повторення інциденту надасть допомогу Україні. Я також чув від своїх друзів в Америці, що якщо стосовно мирних громадян буде застосована сила, США заблокують деякі банківські рахунки".

Водночас спікер Єврокомісії зазначив, що ЄС не є імперіалістичним утворенням і не може зробити якісь кроки замість України. Він очікує якихось кроків від України. "Україна повинна ініціювати цей процес", - зазначив він.

На запитання про те, які саме дії влади проти мирних демонстрантів будуть підставою для застосування санкцій, він зазначив: "Ситуація стабілізована на даний момент, і це застосування сили вже на сьогодні залишається відносно стабільним. Є дві сили, які дивляться один на одного. Це як протистояння двох боксерів, які чекають, хто перший вдарить... А причиною для застосування санкцій може бути вибух насильства. Сьогодні немає підстав для застосування таких рішучих заходів з боку США".