ua en ru

Рада Криму перенесла референдум на 16 березня і змінила винесене на нього питання (оновлено)

Верховна Рада Криму перенесла референдум з 30 на 16 березня 2014 р. і змінила винесене на нього питання.

Верховна Рада Криму перенесла референдум з 30 на 16 березня 2014 р. і змінила винесене на нього питання. Про це РБК-Україна заявила начальник прес-служби Ради Криму Людмила Мохова.

За її словами, винесене раніше на референдум питання викликало замішання у жителів Криму. "Надійшло багато звернень: що це означає... Тепер буде два чітких питання", - зазначила Мохова.

Згідно з повідомленням прес-служби Ради Криму, 6 березня на позачерговому пленарному засіданні Ради було прийнято постанову "Про проведення загальнокримського референдуму" 16 березня.

У пояснювальній записці до постанови, зокрема, зазначається, що події, що відбулися в лютому 2014 року в м. Києві, різко загострила суспільно-політичну ситуацію в Україні. "Захопили в результаті антиконституційного перевороту владу націоналістичні сили грубо порушують Конституцію і закони України, невід'ємні права і свободи громадян, включаючи право на життя, свободу думки і слова, право говорити рідною мовою", - зазначається у повідомленні.

В результаті Рада Криму постановила увійти до складу Російської Федерації як суб'єкта Російської Федерації.

При цьому Рада також постановила призначити на 16 березня загальнокримський референдум (включаючи Севастополь), на який винести два альтернативних запитання:

1) Ви за возз'єднання Криму з Росією на правах суб'єкта Російської Федерації?

2) Ви за відновлення дії Конституції Республіки Крим 1992 року і за статус Криму як частини України?

Нагадаємо, раніше питання на референдум було сформульоване наступним чином: "Ви за державну самостійність АР Крим у складі України на основі договорів і угод?".

Зазначимо, що 1 березня 2014 р. голова Ради міністрів Криму Сергій Аксьонов заявив про перенесення референдуму в Криму на 30 березня.

Раніше ВР Криму проголосувала за проведення 25 травня 2014 р. референдуму "про розширення повноважень Криму. На підтримку цього рішення проголосували 55 з 64 присутніх кримських парламентаріїв. Раніше, 27 лютого 2014 р. президія Верховної ради Криму звернулася до жителів республіки, пояснивши необхідність проведення референдуму.

Нагадаємо, 4 березня Окружний адміністративний суд Києва визнав незаконним рішення Верховної Ради Криму про призначення Сергія Аксьонова головою Ради міністрів автономії і проведення референдуму з питання розширення повноважень АР Крим.

Таким чином, суд призупинив їх дію, оскільки, згідно ч.5 ст.118 Кодексу адміністративного судочинства України, виконання рішень суду з питань забезпечення адміністративного позову здійснюється негайно.

Як відомо, Генеральна прокуратура України оголосила поза законом рішення про референдуми в Криму та Донецьку.