ua en ru

Сноуден просить політичного притулку в Росії

Колишній співробітник ЦРУ Едвард Сноуден просить політичного притулку в Росії. Таку заяву він зробив сьогодні на зустрічі з правозахисниками.

Колишній співробітник ЦРУ Едвард Сноуден (на фото) просить політичного притулку в Росії. Таку заяву він зробив сьогодні на зустрічі з правозахисниками, передає "Росія 24".

За словами Сноудена, притулок в Росії йому потрібно тимчасово, для того щоб зараз забезпечити свою безпеку. Надалі він планує відправитися в одну з країн Латинської Америки, повідомляє ВВС.

Раніше про свою згоду надати притулок Сноуденом заявили Нікарагуа і Венесуела.

Читайте також: Венесуела отримала прохання Сноудена про політичний притулок

Повідомляється, що Сноуден готовий прийняти умови Президента РФ для отримання політичного притулку в Росії. Раніше Президент Росії Володимир Путін дав зрозуміти, що Сноуден зможе залишитися в Москві, якщо припинить підривну роботу відносно американських спецслужб.

Крім того, Сноуден подав документи у ФМС РФ для прохання політичного притулку.

До розгляду документів Сноуден залишатиметься в транзитній зоні московського аеропорту Шереметьєво. "Це питання часу, ці документи розглядатимуться протягом декількох тижнів", - сказав адвокат Анатолій Кучерена.

Також правозахисники відзначили, що Сноуден може звернутися зі скаргою на дії російської влади, якщо його документи не будуть прийняті або розглянуті. За словами учасників зустрічі, у зв'язку з тим, що паспорт колишнього співробітника американських спецслужб анулюваний, вони готові надати утікачеві юридичну допомогу в оформленні документів.

Водночас представник правозахисної організації "Хьюман Райтс Вотч" Тетяна Локшина, яка брала участь у зустрічі, що проходить в терміналі E аеропорту "Шереметьєво", повідомила, що Сноуден звинуватив європейські країни і США в порушенні міжнародного законодавства за те, що вони не дають йому покинути Росію.

Зустріч з Едвардом Сноуденом проходить в терміналі Е аеропорту "Шереметьєво", в транзитній зоні, в ній беруть участь 13 осіб.

Журналістів на зустріч не пустили, а фото-і відеозйомка Сноудена була заборонена.

Читайте також: Венесуела отримала прохання Сноудена про політичний притулок

На батьківщині Сноуден став фігурантом кримінальної справи. Це сталося після того, як в американській пресі були опубліковані резонансні журналістські розслідування. ЗМІ повідомили про масове стеження, організоване співробітниками АНБ і ФБР за громадянами інших країн у соціальних мережах.

Розвідтовариство США отримало доступ до серверів провідних комп'ютерних та інтернет-компаній, включаючи Google, Facebook, Apple і Yahoo!. Джерелом витоку даних про стеження спецслужб США за користувачами Інтернету виявився на той час 29-річний Сноуден, який останні чотири роки був технічним співробітником Агентства національної безпеки і працював із зовнішніми підрядниками, зокрема з Booz Allen і Dell.