ua en ru

Сирія погодилася ввести контроль над хімзброєю

Уряд Сирії підтримав ініціативу Росії про передачу хімічної зброї під міжнародний контроль.

Уряд Сирії підтримав ініціативу Росії про передачу хімічної зброї під міжнародний контроль, передає Russia Today.

Відповідну пропозицію міністрові закордонних справ Сирії Валіду Муаллему направив його російський колега Сергій Лавров. Глава російського зовнішньополітичного відомства закликав керівництво Сирії домовитися не тільки про постановку хімічної зброї під міжнародний контроль, але і про її подальше знищення.

Лавров додав, що Москва чекає "швидкої і позитивної відповіді".

Раніше сьогодні Лавров заявив, що хімічна атака під Дамаском, в результаті якої загинули сотні мирних жителів, могла бути зрежисованою. Глава МЗС РФ відзначив, що у члена комісії ООН Карли дель Понте є дані про те, що супротивники Президента Сирії Башара Асада (на фото) застосовували в ході громадянської війни бойову отруйливу зброю. Російський міністр також завірив присутніх, що Москва не намагається укласти операцію за спиною Сирії.

Чергову заяву по Сирії зробила сьогодні і американська влада. Глава Держдепартаменту США Джон Керрі пообіцяв, що Асад зможе уникнути військового втручання в сирійський конфлікт, якщо передасть всю хімічну зброю, що є у нього. Керрі в черговий раз виклав позицію Вашингтона щодо хімічної атаки, здійсненої в передмісті Дамаску 21 серпня. Держсекретар США заявив, що Вашингтон має у своєму розпорядженні вагомі докази провини сирійських урядових військ.

У свою чергу офіційний Дамаск звинувачує у використанні хімічної зброї повстанців і що підтримують їх іноземних найманців.

Про силове втручання в протистояння уряду і опозиції в Сирії західні країни заговорили після повідомлення про застосування хімічної зброї. ООН і Євросоюз закликають США і інших прихильників військового втручання почекати з бомбардуваннями до публікації підсумків розслідування по хімічній атаці експертів міжнародної організації. В найближчі дні Президент США Барак Обама має намір зробити чергову заяву по Сирії. 11 вересня долю близькосхідної держави вирішить конгрес США.