ua en ru

Швейцарія відмовилася допомагати європейцям завозити продукти в Росію

Швейцарія відмовилася допомогти європейським виробникам подолати російське ембарго на поставки продовольства з країн ЄС, повідомляє Wall Street Journal.

Швейцарія відмовилася допомогти європейським виробникам подолати російське ембарго на поставки продовольства з країн ЄС, повідомляє Wall Street Journal.

Як повідомили виданню в Міністерстві сільського господарства Швейцарії, багато виробників овочів і фруктів звернулися до Берну з проханням організувати поставки в Росію через цю країну, але влада конфедерації відкинули її.

Офіційний представник відомства Юрг Йорді пояснив, що Швейцарія видає сертифікати якості на всі експортовані товари і не може зробити те ж саме з продукцією, яка надійшла в країну з-за кордону.

У Берні не уточнили, які саме країни намагалися використовувати Швейцарію для обходу російських санкцій.

Раніше Швейцарія попередила, що не буде приєднуватися до секторальних санкцій проти Росії, пояснивши це своїм нейтралітетом і бажанням виступати в ролі миротворця. При цьому в Берні попередили, що не дозволять росіянам використовувати країну в якості лазівки для обходу західних санкцій.

У Берні погодилися ввести обмеження на поставки продукції подвійного призначення в Росію, але санкційний список Швейцарії в цілому вийшов дуже помірним у порівнянні з європейським чи американським. Саме тому країна не потрапила під російські відповідні заходи.

Швейцарія може отримати вигоду від свого нейтралітету. Компанія InterCheese вже повідомила, що отримала пропозицію з РФ замінити потрапила під російські відповідні санкції голландську та італійську продукцію. Втім, у швейцарської компанії повідомили, що навряд чи зможуть замінити європейські сири з-за високих цін на свою продукцію, не розраховану на масового споживача.