ua en ru

Сенат Казахстану просить Назарбаєва призначити дострокові президентські вибори

Депутати сенату (верхня палата) парламенту Казахстану просять главу держави Нурсултана Назарбаєва розглянути питання про призначення позачергових президентських виборів, передає агентство "Новини - Казахстан".

"Просимо Вас, шановний Нурсултане Абішевичу, підтримати ініціативу ради Асамблеї народу Казахстану і розглянути питання про призначення позачергових президентських виборів", - сказав голова сенату Касим-Жомарт Токаєв на пленарному засіданні в четвер.

Він зазначив, що сенат парламенту Казахстану повністю підтримує ініціативу АНК.

"Ці вибори дуже важливі для казахстанців, для майбутнього нашої країни. Тому пропоную прийняти звернення до президента РК про підтримку ініціативи ради АНК", - сказав Токаєв, зачитуючи звернення.

41 депутат сенату підтримав це звернення, один сенатор проголосував проти. У середу подібне звернення підтримав мажиліс (нижня палата) парламенту.

Відзначимо, 14 лютого відбулося засідання ради Асамблеї народу Казахстану, на якій делегати одноголосно проголосували за ініціативу проведення дострокових президентських виборів. Ряд політичних партій і громадських об'єднань підтримали цю ініціативу.

Попередні президентські вибори, що відбувся 3 квітня 2011 р., також були проведені в Казахстані достроково. Назарбаєв набрав 95,55% голосів виборців.

Нагадаємо, Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв бере активну участь в обговоренні шляхів вирішення українсько-російського конфлікту.

Зокрема, він був готовий організувати зустріч глав України, Росії, Німеччини та Франції 15 січня в Астані, щоб обговорити поточну ситуацію на Донбасі. Однак після того, як зустріч глав МЗС цих країн закінчилася безрезультатно, переговори на найвищому рівні було вирішено не проводити.

Також Назарбаєв закликав Президента США Барака Обаму до більш активної участі у врегулюванні конфлікту на сході України.