ua en ru

СБУ викрила групу осіб, до якої входив депутат Київради, у розкраданні 500 млн грн

Служба безпеки України викрила протиправну діяльність групи осіб, спрямовану на незаконне заволодіння кредитними коштами банківських установ м. Києва та Київської області на загальну суму понад 500 млн грн. Про це повідомляє прес-служба відомства.

До складу угрупування входило понад 20 осіб з числа громадян України: працівники банківських установ, керівники приватних підприємств. Очолював її директор декількох приватних підприємств у Київській області, за сумісництвом депутат Київської обласної Ради.

Встановлено, що протягом 2008-2012 рр. зловмисники запровадили шахрайську схему отримання завідомо незворотних кредитів під заставу земельних ділянок за завищеною у 5 разів оцінкою. У подальшому отримані незаконно кошти вони легалізовували шляхом купівлі інших земельних ділянок та фінансування будівництва об'єктів нерухомості на території Київської області. Наразі встановлено 15 фактів злочинної схеми на загальну суму понад 500 млн грн.

За матеріалами СБУ слідчим управлінням ГУ МВС України у м. Києві розпочато кримінальні провадження за ознаками вчинення злочинів, передбачених ч.4 ст.190 (шахрайство) та ч.5 ст.191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України. Організатору шахрайської схеми - депутату обласної ради оголошено про підозру.

12 липня 2013 р. судом першої інстанції стосовно вказаної особи винесено ухвалу про її затримання. Підозрюваного оголошено у всеукраїнський розшук.

Триває слідство, у ході якого встановлюються й інші епізоди протиправної діяльності угрупування.