ua en ru

Росія, США і Велика Британія порушили зобов'язання перед Україною, - генсек ООН

На відкритті саміту з ядерної безпеки, який сьогодні відкрився у Гаазі, генеральний секретар ООН Пан Гі Мун заявив, що надійність гарантій, наданих Україні згідно з Будапештським меморандумом 1994 р., підірвана нинішніми подіями у Криму.

На відкритті саміту з ядерної безпеки, який сьогодні відкрився у Гаазі, генеральний секретар ООН Пан Гі Мун заявив, що надійність гарантій, наданих Україні згідно з Будапештським меморандумом 1994 р., підірвана нинішніми подіями у Криму. Про це повідомляє Deutsche Welle.

Відзначається, що наслідки конфлікту в Криму як для національної безпеки України, так і для національних нормативних документів щодо нерозповсюдження атомної зброї є глибокими і манливого подальшого наслідки.

"Однак це не може служити виправданням прагнень до атомної зброї, які б збільшили невпевненість і ізоляцію", - додав він.

Пан Гі Мун звернув увагу на те, що гарантії безпеки ядерних держав щодо країн, які не мають атомної зброї, повинні бути дотримані і ці гарантії повинні бути зобов'язуючими і недвозначними.

"У випадку України, гарантії її безпеки були основною умовою її приєднання до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї", - заявив Пан Гі Мун, передає DW з посиланням на АFP.

"Ми разом повинні подбати про те, щоб атомну зброю сприймалася як тягар, а не як сила", - пише DW з посиланням на агентство dpa.

Нагадаємо, що в підписаному Будапештському меморандумі 1994 року США, Великобританія і Росія зобов'язалися поважати незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України у відповідь на підписання Києвом договору про нерозповсюдження ядерної зброї.

Звернемо увагу, сьогодні в Гаазі перед самітом відбулася перша після відсторонення Радою Віктора Януковича з посади Президента України зустріч глав зовнішньополітичних відомств України і Росії.