ua en ru

МЗС РФ не проти європейського вибору України, проте попереджає про "вкрай важкі часи"

Росія ніколи не виступала проти "європейського вибору" України і не перешкоджає підписанню угоди про асоціацію між ЄС. Про це заявив представник Міністерства закордонних справ Росії Олександр Лукашевич.

Росія ніколи не виступала проти "європейського вибору" України і не перешкоджає підписанню угоди про асоціацію з ЄС. Про це заявив представник Міністерства закордонних справ Росії Олександр Лукашевич (на фото), повідомила прес-служба МЗС РФ.

Так, в офіційній відповіді МЗС РФ на питання ЗМІ про висловлювання представників Європейської комісії (ЄК) щодо перспектив відносин України і країн-членів Митного союзу (МС) Лукашевич заявив: "Нас здивувало, що в останні дні відразу кілька високопоставлених чиновників Єврокомісії (високий представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки ЄС Кетрін Ештон та член Єврокомісії Штефан Фюле) стали звинувачувати нашу країну ледь не в шантажі України, прагненні змусити її вступити в МС, а потім і в створюваний Євразійський економічний союз (ЄАЕС)... Хотіли б підкреслити, що на відміну від політиків з ЄС, що не стомлюються критикувати будь-які прояви інтересу наших сусідів до євразійської економічної інтеграції, ми ніколи не виступали проти "європейського вибору" України", - заявив Лукашевич.

Крім того, він підкреслив, що в декларації про Євразійську економічної інтеграції від 11 листопада 2011 р. Президенти Росії, Білорусії і Казахстану по суті зафіксували і "європейський вибір".

Лукашевич також зазначив, що проект угоди Україна - ЄС, який не так давно був оприлюднений, не містить реальних вигод для України, а веде до деіндустріалізації української економіки.

"Очевидно, що в короткостроковій і середньостроковій перспективі населення України чекають дуже важкі часи: доведеться ще тугіше "затягнути пояси", жити в умовах стрімко зростаючої безробіття, погіршення торговельного та платіжного балансу країни", - заявив Лукашевич.

Він зазначив, що вступ в силу положень УА про вільну торгівлю України з ЄС призведе до суттєвого погіршення умов взаємної торгівлі між Україною і країнами-членами МС.

Лукашевич також зазначив, що в Брюсселі всупереч будь-яким аргументам продовжують вважати і переконувати інших у тому, що подальший сценарій розвитку торгово-економічних відносин України і країн МС залежить виключно від доброї волі Росії.

"Ми не нав'язуємо Україні рішень, їх українське керівництво і український народ повинні прийняти самостійно", - заявив Лукашевич.

Нагадаємо, в листопаді у Вільнюсі відбудеться саміт Східного партнерства, на якому очікується підписання угоди про асоціацію між Україною і ЄС. Політична риторика керівництва країни останнім часом була підкреслено проєвропейською, хоча на словах від співпраці з МС Україна теж не відмовляється.