ua en ru

Рада внесла зміни до закону про вибори Президента України

Народні депутати підтримали у другому читанні законопроект № 3224-д "Про внесення змін до закону України "Про вибори Президента України" щодо техніко-юридичного вдосконалення виборчого процесу".

Народні депутати підтримали у другому читанні законопроект № 3224-д "Про внесення змін до закону України "Про вибори Президента України" щодо техніко-юридичного вдосконалення виборчого процесу". За відповідне рішення проголосувало 226 народних депутатів.

У законі зазначається, що "особа вважається такою, що проживає на території в межах державного кордону України, якщо її місце проживання зареєстроване в Україні відповідно до закону України "Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання". Дана поправка була внесена до законопроекту після першого читання і дає змогу лідеру партії "Удар" Віталію Кличку балотуватися на пост Президента України 25 травня 2014 р.

Також закон передбачає, що склад ЦВК змінюється 2/3 голосів нардепів, а не простою більшістю голосів. За словами секретаря комітету ВР з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Руслана Князевича, дана поправка дасть змогу забезпечити більшу незалежність членів ЦВК.

Закон також передбачає, що фотографування, відеофіксація в будь-який спосіб результатів волевиявлення виборців, в тому числі - особисто виборцем в кабіні для таємного голосування, а також демонстрація виборцем результатів волевиявлення у приміщенні для голосування, забороняється і є порушенням таємниці голосування.

Членам виборчих комісій, іншим особам пропонується заборонити вчиняти будь-які дії чи розголошувати відомості, які дають можливість встановити зміст волевиявлення конкретного виборця.