ua en ru

Рада дозволила арешт суддів Печерського райсуду Царевич, Кицюка і Вовка

Рада дозволила арешт суддів Печерського райсуду Царевич, Кицюка і Вовка

Народні депутати дозволили арешт судді Печерського районного суду м. Києва Оксани Царевич (на фото). За проект відповідної постанови № 2288 проголосували 286 надепов з 226 мінімально необхідних.

Крім того, нардепи дозволили арешт судді Печерського райсуду Віктора Кицюка. За відповідну постанову № 2287 проголосували 289 парламентаріїв.

Також Рада дозволила затримання судді Печерського райсуду Сергія Вовка. За цю постанову № 2289 проголосували 296 нардепа.

Як заявив під час представлення згоди на арешт цих суддів у Верховній Раді України голова Верховного суду України Ярослав Романюк, вказані судді підозрюються у вчиненні злочину, передбаченого частиною другою ст. 375 Кримінального Кодексу України ,а саме "ухвалення суддею завідомо неправосудного рішення з мотивів особистої зацікавленості".

"До Верховного суду надійшло подання генпрокурора, в якому зазначається, що суддя Печерського районного суду м. Києва Кіцюк Віктор Петрович підозрюється у вчиненні злочину передбаченого частиною другою ст. 375 Кримінального Кодексу України, а саме ухвалення суддею завідомо неправосудного рішення з мотивів особистої зацікавленості. В матеріалах подання зазначено, що суддя Кіцюк розглянув справу про адміністративне правопорушення щодо учасника Автомайдану і не вжив необхідних заходів для встановлення об'єктивної істини в справі. Суддя Кіцюк, як зазначається в матеріалах подання, не взяв до уваги пояснення особи щодо якої стояло питання притягнення до адміністративної відповідальності, поклав в основу свого рішення, яке звелося до позбавлення прав керування транспортним засобом строком на 6 місяців протокол у справі про адміністративне правопорушення, який був складений на підставі не підписаного працівником міліції рапорту, не перевірив як насправді була ситуація з матеріалами і ухвалив рішення, яке в подальшому в апеляційному порядку було скасоване за відсутністю взагалі події адміністративного правопорушення в діях цієї особи", - сказав Романюк.

Він також додав, що за словами генпрокурора, Кіцюк не приходив на виклики слідчого для проведення необхідних процесуальних слідчих дій.

"За таких обставин генеральний прокурор з метою доправити суддю Кіцюка до органів правосуддя для вчинення необхідних процесуальних дій з тим щоби або підтвердити або розвіяти підозри щодо нього звернувся з клопотанням, яке я підтримав щодо надання згоди на затримання та арешт судді», - сказав Романюк.

За його словами, судді Вовк та Царевич також підозрюються у вчиненні злочину, передбаченого статтею 375 Кримінального кодексу України.

Нагадаємо, 12 лютого генпрокурор Віктор Шокін звернувся до народних депутатів з проханням про надання згоди на затримання та обрання запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою трьох суддів Печерського районного суду міста Києва Оксани Царевич, Віктора Кицюка та Сергія Вовка.

Зазначимо, що раніше Рада дозволила арешт судді Кірєєва, який засудив до в'язниці Тимошенко, і ще трьох суддів.