ua en ru

Рада ухвалила закон про засади державної регіональної політики

Народні депутати підтримали у другому читанні та в цілому законопроект № 0908 "Про засади державної регіональної політики". За відповідне рішення проголосували 254 нардепи з 226 мінімально необхідних.

Законопроект прийнятий з необхідністю техніко-юридичного редагування.

Як повідомляється у висновку комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування, у ході підготовки законопроекту до другого читання Комітетом в основному збережено концепцію та ключові положення ухваленої в першому читанні редакції, водночас положення окремих статей законопроекту зазнали доопрацювання.

Державна регіональна політика визначається системою взаємопов'язаних документів, до якої належать:

1) Державна стратегія регіонального розвитку України, яку розробляє на довгостроковий період (7 років) та затверджує Кабмін. Державна стратегія регіонального розвитку визначає: тенденції та основні проблеми соціально-економічного розвитку регіонів; основні пріоритети державної регіональної політики на відповідний період; стратегічні цілі і напрями регіонального розвитку та міжрегіонального співробітництва; оперативні цілі, які забезпечуватимуть досягнення стратегічних цілей; основні завдання, етапи та механізм їх реалізації тощо.

2) регіональні стратегії розвитку, що розробляються обласними та міськими державними адміністраціями на період дії державної стратегії регіонального розвитку України та визначають: тенденції та основні проблеми соціально-економічного областей та міст Києва та Севастополя; стратегічні цілі, пріоритети розвитку регіону на відповідний період; оперативні цілі, основні завдання, етапи та механізм їх реалізації; систему моніторингу та оцінки реалізації.

3) план заходів з реалізації Державної стратегії регіонального розвитку України, що розробляється строком на 3 роки та наступні 4 роки періоду дії державної стратегії регіонального розвитку та затверджується Кабміном. Розроблення плану заходів з реалізації державної стратегії регіонального розвитку України організовується центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної регіональної політики.

4) плани заходів з реалізації регіональних стратегій розвитку, який організовується та затверджується обласними, державними адміністраціями на виконання регіональних стратегій розвитку у порядку, визначеному Кабінетом міністрів України. Ці плани заходів зорганізуються строком на 3 роки та наступні 4 роки періоду дії регіональних стратегій розвитку. Згідно з законопроектом плани заходів з реалізації регіональних стратегій розвитку є базою для середньострокового бюджетного планування.

Також з метою ефективної реалізації державної регіональної політики законопроект пропонує дозволити місцевим радам та державними адміністраціями засновувати агенції регіонального розвитку.

До розгляду законопроекту в другому читанні від 6 народних депутатів України подано 52 пропозиції, з яких 46 - пропонується врахувати, 6 - врахувати частково.

Нагадаємо, 14 серпня 2014 р. народні депутати відправили на повторне друге читання законопроект № 4069а "Про засади державної регіональної політик".