ua en ru

Рада ухвалила закон про пробацію

Народні депутати підтримали у другому читанні та в цілому законопроект 0921 "Про пробацію (друге читання)". За відповідне рішення проголосували 230 нардепів з 226 мінімально необхідних.

Закон був прийнятий з другої спроби. Під час першого голосування цей закон підтримали всього 208 нардепів.

Як повідомив голова парламентського комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, народний депутат з фракції Андрій Кожем'якін, прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк попросив комітет попросили прискорити підготовку над цим проектом закону.

"Комітет розглянув законопроект до другого читання. Від депутатів надійшло 106 пропозицій і правок, всі вони враховані. Проект закону пропонує ввести пробацію як систему наглядових і соціально-освітніх заходів за рішенням суду і щодо тих видів кримінальних покарань, які не стосуються засудження з обмеженням волі. Для цього пропонується визначити пробацію, її цілі, заходи, функції, завдання, види пробації. Фактично у вже існуючу служби кримінальної інспекції, яку пропонується перейменувати в орган пробації, поклавши на нього додаткові функції. Закон набуває чинності з наступного дня прийняття, а почне діяти через 6 місяців для того, щоб Кабмін зміг підготувати і внести інші зміни в законодавство... Цей закон ми і країна чекали 8 років, проте попередня влада всіляко блокувала його винесення на розгляд комітету", - сказав Кожем'якін.

Згідно із законом, "пробація - це система наглядових та соціально-виховних заходів, що застосовуються за рішенням суду та відповідно до закону до засуджених, виконання певних видів кримінальних покарань, не пов'язаних з позбавленням волі, та забезпечення суду інформацією, що характеризує обвинуваченого".

Законом також встановлено, що "метою пробації є забезпечення безпеки суспільства шляхом виправлення засуджених, запобігання вчиненню ними повторних кримінальних правопорушень та забезпечення суду інформацією, що характеризує обвинувачених, з метою прийняття судом рішення про міру їхньої відповідальності".

Нагадаємо, 10 жовтня 2013 р. народні депутати підтримали у першому читанні проект закону 1197-1 "Про службу пробації". За відповідне рішення проголосували 231 депутат, проти 79, утрималися 5 депутатів.