ua en ru

Рада ухвалила амністію, під які підпадуть 23-25 тис. ув’язнених

Народні депутати України підтримали в цілому законопроект № 4526 "Про амністію в 2014 р."

Народні депутати України підтримали в цілому законопроект № 4526 "Про амністію в 2014 р." За відповідне рішення проголосували 232 нардепа.

Закон оголошує амністію і поширює її дію на категорії засуджених, які вчинили злочини невеликої тяжкості, або є найбільш незахищеними і вразливими в соціальному плані, а саме: на неповнолітніх, а також жінок і чоловіків, які мають дітей віком до 18-ти років, дітей-інвалідів та/або повнолітніх сина, дочку, визнаних інвалідами.

Також амністія буде застосовуватися до інвалідів першої, другої та третьої груп, хворих туберкульозом, онкологічними захворюваннями і т.д.

Крім того, пропонується поширити амністію на засуджених, які скоїли злочини у сфері господарської діяльності, крадіжки, або пов'язані з незаконним обігом наркотичних засобів без мети збуту), або зі зброєю.

Як заявив голова комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, народний депутат з фракції "Батьківщина" Андрій Кожем'якін, прийняття даного закону дозволить амністувати 23-25 тис. засуджених вже у 2014 р., в той час, як раніше, коли Президент України щорічно підписував укази про амністію, звільнялося близько 3-5 тис. осіб.