ua en ru

Рада планує розглянути питання створення ТСК за фактом побиття журналістів 23 травня

Верховна Рада України (ВР) у четвер, 23 травня, розгляне проект постанови про створення тимчасової слідчої комісії за фактом побиття журналістів під час мітингів 18 травня. Про це заявив лідер фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк.

За словами Яценюка в ході погоджувальної ради під час перерви між засіданнями, голови фракцій прийняли рішення про розгляд питання про створення ТСК за фактом побиття журналістів 18 травня, про те, щоб заслухати в парламенті главу Генеральної прокуратури України і главу Служби безпеки України.

"Для того, щоб з'ясувати всі фактичні обставини і матеріали справи нами внесено постанову про створення тимчасової слідчої комісії з питань порушення прав і свобод громадян України, з питань незаконної діяльності української міліції та не реагування працівниками органів внутрішніх справ на події 18 травня, які відбувалися під час акції "Вставай, Україно!", а також конкретно з питань побиття українських журналістів. Таку постанову внесено до парламенту, завтра домовлено про те, що воно буде негайно розглянуто на засіданні регламентного комітету і в четвер першим питанням порядку денного буде проголосовано про створення слідчої комісії парламенту про ті провокації, які відбувалися 18 травня", - сказав Яценюк.

При цьому Рибак зазначив, що питання про те, щоб заслухати голову СБУ в парламенті не розглядалося, було направлено відповідне звернення, ініційоване лідером фракції "Свобода" Олегом Тягнибоком.

"Ми звернулися з вимогою щодо запрошення в стіни парламенту глави СБУ на предмет, перше - наявності або відсутності в Україні фашистських організацій, ксенофобської діяльності в Україні. Друге - на предмет антитерористичних заходів, які нібито проводилися 18 травня підрозділами СБУ. Третє - на предмет, чи дійсно СБУ займається безпекою громадян України, або вона навпаки покриває незаконну діяльність правоохоронної системи. У тому числі і прослуховування телефонів народних депутатів України".

У відповідь на це Рибак зазначив: "Що стосується СБУ, я направив лист за заявою Тягнибока, але питання не розглядалося про запрошення на дану хвилину керівника СБУ. Розглядається заява Тягнибока, надається відповідь, а потім будемо вирішувати .... А що стосується решти, я підтверджую - так ".