ua en ru

Рада відхилила зміни до Бюджетного кодексу щодо перегляду захищених видатків

Народні депутати не підтримали у першому читанні законопроект № 1576 "Про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо захищених видатків)". За відповідне рішення проголосували лише 136 нардепів з 226 мінімально необхідних.

Депутати домовилися дати доручення бюджетному комітету підготувати зміни до Бюджетного кодексу, які будуть враховувати положення закону № 1576 "Про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо захищених видатків).

Цей законопроекти передбачає внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо віднесення до захищених видатків загального фонду державного бюджету видатків на охорону закладів культури, удосконалення механізму надходжень бюджетних установ, удосконаленням положень щодо пільгового проїзду окремих категорій громадян громадським транспортом.

Як заявив заступник міністра фінансів України Володимир Матвійчук, представляючи цей законопроект в парламенті, документ серед іншого передбачає зарахування коштів від реалізації майнових прав на фільми, вихідний матеріал на фільми та фільмокопії, які створені за бюджетні кошти, до державного бюджету.

"Також передбачено, що до захищених видатків бюджету включається охорона закладів культури.... Крім цього, у цьому законопроекті передбачено удосконалення норм щодо складання бюджетних запитів по судові владі і так далі, які є по суті технічними", - заявив Матвійчук.

У свою чергу народні депутати заявили, що даний законопроекти передбачає скасування субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам на компенсацію за пільговий проїзд окремих категорій громадян, а саме: дітей багатодітних сімей, громадян, що постраждалі внаслідок ЧАЕС, учасників бойових дій і навіть інваліди війни і інваліди 1-3 групи і ветерани праці.

Тому нардепи відмовилися підтримувати цей, за їх словами, антисоціальний законопроект навіть у першому читанні.

До цього Рада прийняла в першому читанні реформу міжбюджетних відносин