ua en ru

Рада провалила законопроект щодо стабілізації ситуації на валютному ринку

Народні депутати не підтримали у першому читанні урядовий законопроект № 2265 "Про внесення змін до закону України "Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті" щодо валютного регулювання і валютного контролю". За відповідне рішення проголосували лише 162 нардепи із 226 мінімально необхідних.

За повернення до розгляду цього документу проголосували 156 парламентарів. А пропозицію голови Верховної Ради України Володимира Гройсмана відправити цей законопроект суб'єкту законодавчої ініціативи на доопрацювання підтримали лише 219 депутатів.

Як заявила міністр фінансів України Наталія Яресько під час подання даного законопроекту в парламенті, цей документ передбачає заходи для стабілізації ситуації на валютному ринку України.

"По-перше, ми пропонуємо скоротити граничних термінів зарахування виручки резидентів в іноземній валюті на їх валютні рахунки в уповноважених банках та відстрочення поставки при здійсненні імпортних операцій з 180 до 90 днів", - заявила Яресько.

По-друге, за її словами, пропонується скасувати законодавчу норму, що дозволяє на необмежений термін призупинити повернення валютної виручки.

"Нагадаю, що на сьогоднішній день законодавством передбачено, що у разі прийняття до розгляду судом, Міжнародним комерційним арбітражним судом чи Морською арбітражною комісією при Торгово-промисловій палаті України позовної заяви резидента про стягнення з нерезидента заборгованості, яка виникла внаслідок недотримання нерезидентом термінів, передбачених експортно-імпортними контрактами, терміни, зупиняються і пеня за їх порушення в цей період не сплачується. Це створювало можливості для бізнесу обійти норми закону, які зобов'язують повертати валютну виручку, а також не платити пеню. Це призвело до того, що виводяться величезні валютні суми з України", - заявила Яресько.

Крім того, уряд пропонував спростити процес отримання ліцензій для тих компаній, які повинні отримувати їх. Сьогодні такі ліцензії видає Мінекономіки та НБУ.

"Ми пропонуємо спростити цей процес, пропонується видача індивідуальної ліцензії НБУ у випадку перевищення зазначеного терміну. При цьому можуть в окремих випадках проводитися консультації з Мінекономіки. Це знизить коррупционогенный фактор при отриманні таких ліцензій та сприятиме роботі бізнесу", - зазначила міністр.

Вона підкреслила, що ці заходи можуть бути скасовані, як тільки відбудеться стабілізація курсу гривні.

Однак депутати відмовилися підтримати цей документ.

Нагадаємо, вчора Рада ввела відповідальність за банківські спекуляції для їх бенефіціаріїв.