ua en ru

Рада відмовилася реструктуризувати валютні кредити на прохання громадян

Народні депутати не підтримали у першому читанні законопроект № 4895"Про переведення кредитних зобов'язань з іноземної валюти в національну".

Народні депутати не підтримали у першому читанні законопроект № 4895"Про переведення кредитних зобов'язань з іноземної валюти в національну". За відповідне рішення проголосували лише 174 нардепи.

За альтернативний законопроект № 4895-1 проголосували 178 парламентарів.

Законопроекти передбачали, що кредитні та фінансові установи, які діють на території України за письмовою заявою громадян України, що мають невиконані зобов'язання за кредитними договорами в іноземній валюті зобов'язані провести реструктуризацію зобов'язань за такими кредитними договорами.

Розмір зобов'язання за кредитним договором у національній валюті України (суми основної заборгованості; заборгованості зі сплати нарахованих штрафних санкцій, комісій, інших платежів; зобов'язань зі сплати за користування кредитними ресурсами за кредитним договором) визначається виходячи з офіційного курсу національної валюти України по відношенню до іноземної валюти Кредитного договору, встановленого Національним банком України на 03 лютого 2014 р.

Всі платежі, що були сплачені за кредитним договором до моменту проведення реструктуризації зобов'язань за кредитним договором, перерахунку не підлягають.

Заборгованість в сумі різниці між розміром зобов'язань за кредитним договором та розміром зобов'язань позичальника, перерахованих відповідно до цього Закону, підлягає анулюванню (прощенню) кредитором.

Після проведення реструктуризації зобов'язань за кредитними договорами в іноземній валюті, погашення кредиторської заборгованості здійснюється позичальником в національній валюті згідно умов додаткової угоди, графіку платежу та умов, визначених кредитним договором.