ua en ru

Рада схвалила державну підтримку органам місцевого самоврядування

Народні депутати підтримали у першому читанні та в цілому законопроект № 1766 "Про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо уточнення та приведення окремих положень у відповідність до норм діючого законодавства)".

За відповідне рішення проголосували 277 нардепів з 226 мінімально необхідних.

Згідно з пояснювальною запискою, закон передбачає:

- стимулювання проектів співпраці та об'єднання територіальних громад шляхом надання відповідним органам місцевого самоврядування державної підтримки за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку;

- забезпечення у повному обсязі надходжень від місцевих податків і зборів до бюджетів місцевого самоврядування;

- механізм забезпечення належного обсягу бюджетів розвитку для здійснення капітальних видатків місцевих бюджетів;

- концентрацію ресурсів і повноважень на обласному рівні для належного фінансування заходів окремих державних програм в відповідності з обсягом коштів, передбачених у Законі про Державний бюджет України на 2015 рік для регіонального розвитку;

- вирішення проблемних питань фінансування делегованих повноважень органів місцевого самоврядування міст районного значення, селищ і сіл на перехідний період до формування дієздатних громад шляхом їх об'єднання.

"При бажанні громад добровільно об'єднатися, вони відразу отримають такі бюджети, які отримали обласні центри, столиці областей - досить серйозну дохідну частину. Це дасть можливість для розвитку територіальних громад України", - заявив спікер ВР Володимир Гройсман.

Нагадаємо, Рада на цьому тижні має розглянути два законопроекти щодо децентралізації.