ua en ru

Рада має намір створити в Україні суспільне телебачення

Верховна Рада України (ВР) прийняла в першому читанні за основу законопроект № 1076 ініційований Кабінетом міністрів України, України "Про Суспільне телебачення і радіомовлення України". За відповідний законопроект проголосували 372 народних депутатів з мінімально необхідних 226.

Відповідно до законопроекту передбачено створити юридичну особу публічного права "Національну громадську телерадіокомпанію України".

Законопроектом визначається статус і правова основа створення та функціонування, принципи, завдання, порядок формування органів управління та особливості діяльності Національної громадської телерадіокомпанії України (НСТУ). Відповідні зміни передбачається внести до низки законів України з питань телебачення і радіомовлення.

Згідно з проектом, діяльність НСТУ здійснюється на принципах: всебічного та об'єктивного інформування суспільства, дотримання соціальних норм, традицій і культури українського народу; чіткого відокремлення фактів від коментарів та оцінок; вільного вираження поглядів, думок і переконань; незалежності від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, їх посадових осіб, підприємств, установ, організацій, фізичних осіб; участі громадськості в управлінні та формуванні програмної політики.

У теж час, як йдеться у висновках науково-експертного управління ВР, в відповідном законопроекті простежується тенденція до "одержавлення" НСТУ. "Це відбивається в положеннях, якими передбачається: затвердження ж Кабінетом міністрів статуту НСТУ, включення до наглядової ради НСТУ представників Кабінету міністрів України, щорічні звітності голови наглядової ради НСТУ на засіданнях Кабінету міністрів діяльності НСТУ, фінансування НСТУ за рахунок коштів Державного бюджету України подання звіту про виконанні обов'язків НСТУ з управління об'єктами державної власності, що до речі суперечать сформульованому принципом "незалежності громадського телерадіомовлення від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, їх посадових осіб, підприємств, установ, організацій, фізичних осіб".