ua en ru

Рада хоче встановити порядок об'єднання територіальних громад

Народні депутати підтримали у першому читанні законопроект № 4070а "Про добровільне об'єднання територіальних громад".

Народні депутати підтримали у першому читанні законопроект № 4070а "Про добровільне об'єднання територіальних громад". За відповідне рішення проголосували 269 нардепів.

Згідно з пояснювальною запискою, законопроект передбачає встановлення порядку об'єднання територіальних громад сіл, селищ, міст та надання державної підтримки об'єднаним територіальним громадам.

Згідно з проектом закону, суб'єктами добровільного об'єднання територіальних громад є суміжні територіальні громади сіл, селищ, міст. Ініціаторами об'єднання територіальних громад можуть бути сільський, селищний, міський голова, депутати сільської, селищної, міської ради, члени територіальної громади. Порядок об'єднання територіальних громад передбачає створення спільної робочої групи, підготовку проекту договору про об'єднання та безпосередньо утворення об'єднаної територіальної громади.

Припиняти дію об'єднання територіальних громад зможе обласна рада відповідним рішенням. Право підписувати документи, пов'язані з припиненням органів місцевого самоврядування територіальних, що об'єдналися, надається голові ліквідаційної комісії.
Об'єднання територіальних громад здійснюється за таких умов:

1) об'єднана територіальна громада може включати територіальні громади, які до об'єднання були суміжними територіальними громадами;

2) у складі об'єднаної територіальної громади не може існувати іншої територіальної громади, яка має свій представницький орган місцевого самоврядування;

3) територія об'єднаної територіальної громади повинна бути нерозривною, межі об'єднаної територіальної громади повинні відповідати межам суміжних територіальних громад;

4) об'єднана територіальна громада повинна бути розташована в межах території однієї області;

5) відстань від адміністративного центру об'єднаної територіальної громади до найвіддаленішого населеного пункту такої громади визначається з урахуванням доступності основних публічних послуг (адміністративних, соціальних та інших послуг), що надаються на території такої громади (час прибуття для надання швидкої медичної допомоги в ургентних випадках та пожежної допомоги не повинен перевищувати 30 хвилин) та ін.

У свою чергу, згідно з законопроектом, держава буде здійснювати організаційну, методичну та фінансову підтримку об'єднання територіальних громад. Зокрема держава здійснює фінансову підтримку об'єднання територіальних громад сіл та селищ шляхом надання об'єднаній територіальній громаді коштів на формування відповідної інфраструктури згідно з планом соціально-економічного розвитку такої територіальної громади у разі, коли межі території новоутвореної об'єднаної територіальної громади повністю відповідають межам, визначеним перспективним планом формування територій громад області.

Пропозиції щодо надання фінансової підтримки об'єднаній територіальній громаді вносяться відповідною обласною державною адміністрацією за поданням місцевої ради об'єднаної територіальної громади Кабінету міністрів України не пізніше 15 серпня року, що передує бюджетному періоду, в якому передбачається надання такої фінансової підтримки.

Загальний обсяг фінансової підтримки розподіляється між бюджетами новоутворених об'єднаних територіальних громад пропорційно площі новоутвореної об'єднаної територіальної громади та кількості сільського населення такої громади.

Також законопроект пропонує доповнити закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" статтею 14-1, згідно з якою "у селах та селищах, що входять до складу утвореної територіальної громади, за винятком її адміністративного центру, виконавчим органом сільської, селищної ради об'єднаної територіальної громади на строк її повноважень призначається сільський староста, який є представником виконавчих органів сільської, селищної ради у даному селі чи селищі.

"Староста виконує свої функції за контрактом (угодою), укладеним між ним та виконавчим комітетом сільської, селищної ради", - йдеться у законопроекті.

Контрактом визначаються обсяг функцій старости, розмір оплати його послуг, інші умови за згодою сторін. Типова форма контракту та рекомендовані розміри оплати послуг старости встановлюються Кабінетом міністрів України.

"Староста має право брати участь у засіданнях виконавчого комітету ради при розгляді питань, що стосуються територіальної громади, яку він представляє, з правом дорадчого голосу", - йдеться у проекті закону.

"Передбачається, що середня чисельність сільської громади у разі об'єднання в нову територіальну громаду становитиме 9 тисяч осіб, середня кількість населених пунктів у сільській громаді становитиме 16, очікувана середня площа громади - близько 400 кв. км", - йдеться у пояснювальній записці до проекту закону.