ua en ru

Путін закликав Захід до скорочення ядерних арсеналів

Путін закликав Захід до скорочення ядерних арсеналів
Президент Росії Володимир Путін у п'ятницю закликав США та інші володіють атомною зброєю країни до "серйозного, предметної розмови" про ядерне роззброєння і пообіцяв, що Москва не стане на шлях самоізоляції під впливом санкцій Заходу.

Президент Росії Володимир Путін у п'ятницю закликав США та інші володіють атомною зброєю країни до "серйозного, предметної розмови" про ядерне роззброєння і пообіцяв, що Москва не стане на шлях самоізоляції під впливом санкцій Заходу. Про це він заявив на засіданні ХІ Міжнародного дискусійного клубу "Валдай" в Сочі, передає Reuters.

"Ми наполягаємо на продовженні переговорів про скорочення ядерних арсеналів. Чим менше ядерної зброї у світі - тим краще", - сказав Путін.

Президент Росії також назвав помилкою "політично мотивовані" санкції, введені проти Росії Америкою і Євросоюзом за березневу анексію Криму і подальший розвиток кровопролитного конфлікту в Україні, але виявив готовність до діалогу із Заходом в надії на його прагматизм.

"Росія не буде вставати в позу, ображатися, когось про щось просити. Росія - сильна країна", - сказав він, пообіцявши "працювати в тих зовнішньоекономічних умовах, які склалися".

Путін спростував тих, хто вважає, що Москва на тлі санкцій відвернулася від Заходу, взявши курс на схід.

"Сьогодні звучать твердження, що Росія нібито відвертається від Європи, шукає інших ділових партнерів, насамперед в Азії. Це не так", - сказав він.

"Ми не маємо наміру закриватися від світу, вибирати шлях автаркії. І завжди готові до діалогу про нормалізації економічних відносин. Розраховуємо тут на прагматичний підхід і позицію бізнес-кіл провідних країн світу".

За його словами, сьогодні різко зросла вірогідність цілої низки гострих конфліктів "якщо не з прямим, і з непрямим участю великих держав".

При цьому він підкреслив, що про повну відмову від ядерної зброї мови йти не може.

Президент Росії додав, що в разі відмови від ядерного потенціалу або критичного зниження його обсягів країни, що володіють лідерством у створенні і виробництві високоточних систем, отримають "явну військову перевагу", "зламаний стратегічний паритет" і сукупні ризики зростуть.

Нагадаємо, раніше США заявили про готовність посилити санкції у разі невиконання Росією мінських домовленостей в найближчі тижні. У той же час Президент Росії Володимир Путін назвав підхід влади США у відносинах з Москвою "ворожим".