ua en ru

Путін підписав указ про помилування Ходорковського

Президент Росії Володимир Путін підписав указ про помилування Михайла Ходорковського. Про це повідомляє прес-служба Кремля.

Президент Росії Володимир Путін підписав указ №922 про помилування Михайла Ходорковського. Про це повідомляє прес-служба Кремля.

Фотогалерею дивіться тут

"Керуючись принципами гуманності, ухвалюю: помилувати засудженого Ходорковського Михайла Борисовича, 1963 року народження, уродженця м. Москви, звільнивши його від подальшого відбування покарання у вигляді позбавлення свободи", - говориться в указі.

Указ набуває чинності з дня його підписання.

Водночас, прес-служба Президента РФ підтвердила РБК-Україна, що указ був підписаний 20 грудня. "Найближчим часом він буде опублікований на сайті. Є технічні моменти", - зазначила представник прес-служби.

Зазначимо, вчора Президент Росії Володимир Путін пообіцяв помилувати екс-главу ЮКОСа Михайла Ходорковського. Про це він заявив під час своєї великої прес-конференції.

За словами Путіна, Ходорковський подав прохання про помилування. Президент пообіцяв його підписати.

"Він провів в ув'язненні більше 10 років, це серйозний термін, я вважаю, що потрібно прийняти рішення (про помилування)", - заявив глава РФ.

Водночас адвокат Ходорковського Вадим Клювгант заявив РБК, що нічого не знає про прохання і сумнівається в тому, що воно було.

У травні 2005 р. Ходорковський було визнано винними за шістьма статтями Кримінального кодексу РФ і засуджений до дев'яти років позбавлення волі. Пізніше термін покарання був скорочений до восьми років. У 2006 р. щодо екс-глави ЮКОСа було порушено другу кримінальну справу. На Заході багато хто вважає Ходорковського політв'язням.

Нагадаємо, в липні Європейський суд з прав людини заявив, що влада Російської Федерації повинна виплатити компенсацію колишньому власникові нафтової компанії "ЮКОС" Михайлу Ходорковському. При цьому судді не побачили підстав для перегляду вироку Басманного суду.

Суд відхилив скаргу адвокатів Ходорковського, які стверджували, що процес над екс-керівником нафтової компанії носив політичний характер. Вивчивши матеріали справи, судді прийшли до висновку, що немає підстав сумніватися в доводах прокуратури.

"Суд не може погодитися із заявами Ходорковського і Лебедєва про те, що вся справа проти них була пародією на правосуддя. Висунуті проти них звинувачення навіть побічно не були пов'язані з їхньою політичною діяльністю. Заявники не були ні опозиційними лідерами, ні громадськими діячами. Звинувачення на їхню адресу не були пов'язані з їхньою участю в політичному житті - справжньою або вигаданою. Їх переслідували по кримінальних статтях - ухиленні від податків, шахрайстві і т.д", - сказано у рішенні ЄСПЛ.