ua en ru

Путін може виступити з посланням до парламенту на півмісяця раніше

Послання Президента Росії Володимира Путіна Федеральним зборам у цьому році буде включати в себе бюджетне послання і може пройти в кінці листопада, на півмісяця раніше, ніж зазвичай - незабаром після прийняття Думою бюджету.

Послання Президента Росії Володимира Путіна Федеральним зборам у цьому році буде включати в себе бюджетне послання і може пройти в кінці листопада, на півмісяця раніше, ніж зазвичай - незабаром після прийняття Думою бюджету. До цього часу Народний фронт, Громадська палата і бізнес-об'єднання виступлять з пропозиціями. У посланні можуть прозвучати відповіді на питання, як виводити економіку із стагнації.

Публічні події навколо послання президента Федеральним зборам в кінці цього року будуть відбуватися в строго певній послідовності, яка частково була випробувана вже рік тому, розповіли РБК кілька співрозмовників, близьких до Кремля і Білого дому. Спочатку Загальноросійський народний фронт і Громадська палата передадуть президенту пропозиції з низів і від суспільства, які будуть враховані і вже приблизно через тиждень використані в посланні. Після цього смисл слів президента розтлумачать спочатку главам регіонів чиновники кремлівської адміністрації, а потім вже сам глава держави відповість журналістам на запитання, що накопичилися в ході великої прес-конференції.

Підготовка

Пропозиції до послання від багатьох громадських і ділових організацій в цьому році збирають через ОНФ. Вони будуть оголошені на "Форумі дій" (за форматом нагадує підсумковий з'їзд фронту), який, імовірно, пройде 17-18 листопада. Співрозмовник, близький до керівництва ЗНФ, очікує, що президент прийме деякі пропозиції фронтовиків. Прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков підтвердив РБК, що глава держави вислухає пропозиції на форумі, але які з них приймати, а які ні - він буде сам вирішувати при підготовці підсумкового документа. Джерело РБК, близьке до уряду, знає, що деякі економічні пропозиції зараз опрацьовуються в Кремлі, але будуть озвучені саме на форумі "від громадськості". У минулому році фронтовики пропонували на "Форумі дій" ідеї щодо реформи МСУ та про порядок формування Громадської палати, які прозвучали в посланні. В цьому році значна увага на форумі буде приділено економіці, запевняє співрозмовник, близький до організаторів заходу.

Пропозиції найбільших ділових організацій теж прозвучать на форумі. Співрозмовник, близький до Кремля, розповів РБК про заплановану на майданчику "Форуму дій" зустріч помічника президента з економічних питань Андрія Білоусова з керівництвом бізнес-об'єднань, таких як "Опора Росії", "Ділова Росія" та Російський союз промисловців і підприємців.

Громадська палата також передасть президенту пропозиції до послання, ймовірно, через свого секретаря Олександра Бречалова, який раніше очолював "Опори Росії". За словами співрозмовника РБК в палаті, ініціативи будуть міститися в щорічній доповіді, проект якого намагатимуться доопрацювати перед оголошенням послання. Там окремий акцент буде зроблено на темі НКО. Спочатку в Громадській палаті орієнтувалися на 12 грудня як дату виступу президента. Але зараз там намагаються встигнути з доповіддю до середини листопада, говорить співрозмовник в Палаті.

Дата і зміст

12 грудня (день Конституції РФ) президент оголошував послання в минулому і позаминулому році. У цьому році виступ глави держави може пройти раніше, не виключив в бесіді з кореспондентом РБК Пісків. Співрозмовник, близький до Кремля, чув, що попередньо оголошення намічено на 25 листопада, тобто воно відбудеться рівно через тиждень після форуму ЗНФ. Рік тому форум ЗНФ проходив 5 грудня, за тиждень до послання. Логіка буде та ж сама - навіть якщо дата послання зрушиться, воно все одно пролунає незабаром після форуму, а не в середині грудня, говорить інший співрозмовник, близький до Кремля. Пєсков стверджує, що точна дата ще не призначена.

За логікою розвитку політичного процесу в цьому році тема України і Криму повинна була б домінувати в посланні, каже політолог і член вищої ради "Єдиної Росії" Дмитро Орлов. Але навесні президент вже виступав з позачерговим посланням по темі Криму, крім цього зараз починається бюджетний процес, тому зовнішньополітичні теми будуть в значній мірі збалансовані соціально-економічними, припускає він.

В цьому році бюджетне послання, яке раніше було окремим документом, інкорпороване в послання федеральним зборам. Але мова піде про бюджет вже 2016 року, каже перший заступник голови думського комітету з бюджету Оксана Дмитрієва. Бюджет на 2015 рік Дума прийме до 21 листопада, повідомляли раніше в профільному комітеті. Рада Федерації може їх розглянути на останньому в наступному місяці засіданні 26 листопада. Якщо потрібні поправки в бюджет 2015 року, вони можуть бути оформлені поправками до відповідного закону - зазвичай вони вносяться в березні або червні, уточнила Дмитрієва.

Швидше за все, мова в посланні буде не стільки про бюджет, скільки про економіку в цілому, каже співрозмовник, близький до керівництва Держдуми.

Президент може виступити з конкретними пропозиціями про те, як будувати економіку країни в умовах санкцій і падіння цін на нафту, каже співрозмовник, близький до Кремля.

Зовнішньополітичні акценти також будуть розставлені, продовжує співрозмовник РБК. До 25 листопада президент побуває на саміті G20 в Австралії (намічений на середину місяця) і вже будуть ясні підсумки парламентських виборів в Україні та перші дії оновлених влади країни. За словами близького до президентської адміністрації співрозмовника, риторика щодо українського питання багато в чому буде залежати від того, чи не почнуть влади країни нову операцію на південно-сході країни, як це було після президентських виборів.

Роз'яснення

Послання традиційно завершують роз'яснення. На 1-3 грудня адміністрація президента запланувала проведення навчання для губернаторів та їх заступників з внутрішньої політики, де лекції читають керівники внутрішньополітичного блоку Кремля. Якщо послання буде в листопаді, то їм повідомлять найважливіші думки президента, говорить співрозмовник РБК, бере участь у підготовці занять.

Крім того, до кінця року приймаються бюджети регіонів, обласні влади зможуть врахувати побажання президента щодо соціально-економічних тем у своїх фінансових законах, зазначає співрозмовник в Держдумі.

В кінці року президент традиційно дає велику прес-конференцію, яка в останні роки подається як захід, на якому можна уточнити тези послання, каже співрозмовник, близький до Кремля. За його словами, цей рік не стане винятком.

Очікування

"Зараз були б доречні будь-які сигнали, які можуть знизити рівень невизначеності", - говорить головний економіст Альфа-банку Наталія Орлова.

За її словами, це можуть бути коментарі з приводу того, як Росія бачить дозвіл геополітичного конфлікту, коментарі з приводу податкового навантаження та зміни інвестклімату.

"Потрібно, щоб у людей було розуміння того, яка у держави концепція розвитку на 3-5 років. Зараз ЦБ дотримується досить ліберальної політики, а уряд все більше використовує бюджетну політику як метод стимулювання економіки, виходить якийсь конфлікт", - вважає Орлова.

"Хотілося б, щоб він ще раз підтвердив, що не буде збільшення податкового навантаження на бізнес, з процесами, які пов'язані із створенням доданої вартості", - говорить віце-президент Опори Росії " Владислав Корочкін.

На його думку, бізнес хоче почути про якісну зміну взаємодії між контрольно-наглядовими органами, щоб відносини між органами і бізнесом змінилися з протистояння на співпрацю.

Нагадаємо, у Раді національної безпеки і оборони України вважають, що Росія перешкоджає розширенню місії Організації з безпеки і співробітництва в Європі в зоні проведення антитерористичної операції на Донбасі.