ua en ru

Профільний комітет ВР рекомендує прийняти законопроект про надання держгарантій за зобов'язаннями "Нафтогазу" без забезпечення

Комітет з питань бюджету рекомендує парламенту прийняти за основу та в цілому проект закону про внесення зміни до статті 6 Закону "Про Державний бюджет України на 2013 рік" (щодо НАК "Нафтогаз України " ). Про це повідомляє прес -служба Верховної Ради України (ВР).

Законопроектом № 2476 пропонується доповнити статтю 6 Закону "Про Державний бюджет України на 2013 рік" пунктом 4, згідно з яким передбачено можливість надання державних гарантій за зобов'язаннями НАК "Нафтогаз України" в межах визначеного статтею 6 цього закону граничного обсягу державних гарантій (до 50 млрд грн) із звільненням від зобов'язання надавати майнове або інше забезпечення виконання зобов'язань за державними гарантіями і вносити плату за надання державних гарантій.

У пояснювальній записці до законопроекту зазначається , що НАК "Нафтогаз України" було укладено ряд кредитних договорів для забезпечення своєчасних і в повному обсязі розрахунків з ВАТ "Газпром" за імпортований в Україну природний газ.

Дефіцит оборотних коштів НАК "Нафтогаз України" викликаний, в тому числі, державним регулюванням цін на природний газ і тарифів на теплову енергію для населення та незадовільним станом розрахунків споживачів (в першу чергу підприємств комунальної теплоенергетики) за отриманий природний газ.

Враховуючи це, з метою збалансування грошових потоків Компанії, виникла необхідність забезпечення державними гарантіями зобов'язань НАК "Нафтогаз України" для продовження термінів користування кредитними коштами ВАТ "Газпромбанк" і вітчизняних банківських установ та залучення додаткових коштів шляхом випуску і розміщення власних іменних відсоткових облігацій.

Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді законопроект за результатами розгляду у першому читанні прийняти за основу та в цілому як закон.