ua en ru

Уряд Лівії відправив у відставку міністра оборони

Уряд Лівії в четвер, 27 червня 2013 р., відправив у відставку міністра оборони Мохаммеда аль-Баргаті, повідомляє агентство Reuters з посиланням на місцеве телебачення.

Як заявив прем'єр-міністр країни Алі Зейдан, рішення уряду пов'язане з триваючими в Лівії збройними сутичками. Ім'я можливого наступника аль-Баргаті поки не названо.

Міністр оборони у травні 2013 р. сам подавав заяву про відставку на знак протесту проти закону про люстрацію, що забороняє займати високі державні посади колишнім чиновникам режиму Муаммара Каддафі. Цей закон був прийнятий під тиском озброєних повстанців, що й не влаштувало аль-Баргаті. Однак тоді його таки вмовили залишитися.

Зіткнення, через які міністра відправили у відставку почалися у вівторок, 25 червня, почалися в Тріполі. У них взяли участь кілька озброєних угруповань. До теперішнього часу число загиблих у перестрілках оцінюється в десять осіб, ще понад 100 отримали поранення.

За даними телеканалу "Аль-Арабія", в числі загиблих - шість військовослужбовців, застрелених бойовиками на військовій базі.

На початку червня у відставку на тлі чергових заворушень, що супроводжувалися людськими жертвами, вже подав глава генштабу збройних сил Лівії Юсеф аль-Мангуш, що зайняв цю посаду з січня 2012 р. Його часто звинувачували у протидії роззброєння бойовиків і спробах включити їх в структуру правоохоронних органів країни .